Geen Gentse winnaar op Het Betere Boek: Bronzen Uil voor Kris Van Steenberge uit Lier

Boekcover van het winnende boek. Foto: if

Gent - In Gent is op het jaarlijkse boekenfestijn van Het Liberaal Archief en Het Geuzenhuis 'Het Betere Boek', de Bronzen Uil naar Kris Van Steenberge gegaan. Die prijs looft het beste debuut van het afgelopen jaar. Van Steenberge won de prijs met 'Woesten'. Dat debuut wist naast de jury ook het publiek te overtuigen, want ook de publieksprijs ging naar Van Steenberge. Daarmee laat hij onder andere de Gentse Feline Minne achter zich.

Woesten' is een verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19de eeuw, en focust op een dokter die de dochter van de plaatselijke smid zwanger maakt van een tweeling.

Eén van beide kinderen groeit op een tot een waardige jongeman, maar de andere tweelinghelft is te misvormd om een naam te krijgen.

De jury, met onder andere Jos Geysels, Dirk Verhofstadt en Anna Luyten prees het boek door de combinatie van het grote inlevingsvermogen en de historische precisie. Ook vond de jury dat Van Steenberge er als geen ander in slaagde om de personages zowel goed te laten spreken als te laten zwijgen.

Aan de boekenprijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden.

Van Steenberge haalde het van acht andere genomineerden: Chris Ceustermans met 'De boekhandelaar', Anne Eekhout met 'Dogma', Carmien Michels met 'We zijn water', Feline Minne met 'Medea en ik', Lara Taveirne met 'De kinderen van Calais', Ann Thijssen met 'De vrouw die blijft', Nina Weijers met 'De consequenties' en Onno Wesseling met 'De eeuw van Carlos Moreno Amador'.

 

Door Magali Degrande