Spaanse schrijfster maakt liefdeslied voor Gent

Foto: RicardoMartin

Gent - In het kader van het Citybookproject van de Vlaams-Nederlandse organisatie deBuren verbleef de Spaanse schrijfster Ángeles Caso eind mei twee weken in Gent. Dat verblijf resulteerde nu in een waar liefdeslied gericht aan onze Arteveldestad.

Van de zeven romans die Caso sinds haar debuut in 1993 publiceerde, werden er twee met een prijs bekroond, 'Un largo silencio' en 'Contra el viento'. Caso is in het literaire wereldje dus zeker niet van de minsten. Haar ode aan Gent, die ze 'Una canción de amor para Gante' titelde, letterlijk 'Een liefdeslied voor Gent', is dan ook opmerkelijk.

 Omdat Caso naast schrijfster ook kunsthistorica is, lijkt haar liefde voor Gent logisch te verklaren. Toch is het niet enkel de kathedraal en de romantiek van het Gravensteen die Caso wisten de bekoren.

Zo heeft ze het onder andere over het schaarse autoverkeer, over de prullaria op de vensterbanken van rijhuizen mitsgaders over de burgerzin van de Gentenaars en over de biosupermarkten.

Over de Boekentoren zegt ze zelfs dat de grote Argentijnse modernistische schrijver Jorge Luis Borges dat een leuke naam zou gevonden hebben.

Klik hier om de tekst integraal te lezen in een vertaling van Marijke Arijs.

Door Magali Degrande
VOOR ABONNEES