Gentse schrijfster Ingrid Knipfer: 'Ge kunt mij niet lanceren als een stuk zeep'

Foto: DvH

Gent - Zaterdagmiddag kwam de Gentse schrijfster Ingrid Knipfer over haar werk praten in Boekhandel Walry. Aanleiding daarvoor was de publicatie van haar meest recente roman 'Kanaries zijn geen echte vogels'. De boekvoorstelling kreeg een namiddagvullend programma met muziek van Karin Laporte (zang) en Geert Van Damme (gitaar). Actrice Anemone Valcke kwam voorlezen uit elk van de drie romans van Knipfer.

Knipfer debuteerde zo'n twee jaar geleden met 'Krieg', tock kon Knipfer, toen er haar naar werd gevraagd geen tijd herinneren dat ze niet had geschreven. 'Het lijkt misschien dat ik er laat aan begonnen ben, maar eigenlijk heb ik altijd geschreven' zei ze zaterdagmiddag in Walry. 'Voor die eerste roman waren er toneelstukken en tal van gedichten.

'Ik geef toe dat het niet gemakkelijk is om mijn werk in de kijker te zetten' gaf Knipfer toe 'Ge kunt mij nu eenmaal niet lanceren als een stuk zeep. Ik heb er al serieus over nagedacht om een jong en knap model in te huren, dat dan doet alsof zij mijn boeken geshreven heeft. Misschien trek ik op die manier gemakkelijker de aandacht. Gelukkig heeft mijn zoon er nu op aangedrongen om een Facebookprofiel aan te maken. Op die manier heb ik toch zelf de juiste mensen weten te bereiken.'

Net als in Knipfers andere twee romans, koos ze in 'Kanaries zijn geen echte vogels' met Anna Twenter opnieuw voor een vrouwelijk hoofdpersonage. 'Ik weet nu eenmaal niet wat ik met mannen moet aanvangen' zei Knipfer daarover. 'Misschien ligt dat wel aan het millieu waarin ik groot werd, met twee sterke grootmoeders aan het roer. .Als iemand mij ooit zou verplichten om een man als hoofdpersonage te kiezen, zou het wellicht een transseksueel worden.'

'Kanaries zijn geen echte vogels' speelt zich in de eerste plaats in Gent af. Intussen ruilde de schrijfster Gent in voor Oostende, waar ze naar hartelust geniet van de mensenmélange om haar heen.

 

Door Magali Degrande