Accattone oogst succes op opening Ruhrtriennale in Duitsland

Gent - De Gentse theaterscène mag trots zijn. Terwijl Johan Simons, dit seizoen opnieuw artistiek leider van NTGent, de eer had om in Duitsland het kunstenfestival de Ruhrtriennale te openen met zijn ‘Accattone’, sleepte de Kopergietery met de voorstelling ‘De geschiedenis van de wereld…’ in Schotland de Fringe First-prijs in de wacht¨.

Eén van de grootste veranderingen die het nieuwe Gentse cultuurseizoen te wachten staan, is de terugkeer van artistiek leider Johan Simons naar NTGent.  'Accattone', de voorstelling waarmee Simons zijn rentree maakt, mocht vrijdagavond in Dinslaken het Duitse kunstenfestival de Ruhrtriennale openen. 


Simons bewerkte voor het stuk de allereerste film van Pier Paolo Pasolini tot een weids muziektheaterproject op locatie. Accattone speelt zich af in het Italië van de jaren vijftig en vertelt het verhaal van Accattone (bedelaar), die weigert te gaan werken en er zelf voor kiest om werkloos te blijven. Niet uit luiheid, maar omdat hij zijn eigen natuur niet aan banden wil leggen in ruil voor een aalmoes. Pasolini gebruikt in zijn film muziek uit de Mattheuspassie en uit diverse instrumentale concerto's van Bach. In zijn bewerking laat Simons het ook al Gentse Collegium Vocale van Philippe Herreweghe de cantates van Bach live brengen.. 

123-piano

Ook de Gentse schepen van cultuur Annelies Storms was erbij op de Duitse premièreavond. 'Ik moest kiezen tussen de opening van 123 Piano en dit. Niet gemakkelijk, maar ik ben blij dat ik erbij was' klinkt het. 'De mix van muziek, theater en de unieke locatie in een grote loods, werkte voor mij enorm goed. Dat deze voorstelling dit Duitse kunstenfestival mocht openen, maakt mij trots op mijn stad. Als het stuk in Gent speelt, kom ik wellicht nog eens kijken.'


In Dinslaken speelt de voorstelling in een gigantisch grote loods, een kolenmengplaats van 230 meter diep en zo'n 70 meter breed. In Gent speelt Accattone in een loods van houthandel Lemahieu in de Gentse haven. De voorstellingen komen er in samenwerking met Gent Festival van Vlaanderen en zijn te zien vanaf 16 september. De kaartenverkoop voor de vijf voorstellingen loopt volgens NTGent zeer goed.

Studio Orka, Kopergieterij


De Ruhrtriennale kleurt later deze week overigens nog meer Gents. Het Gentse, populaire jeugdtheatergezelschap Studio Orka, speelt er immers verschillende keren ‘Sturzflug’, de Duitse versie van de twee jaar oude voorstelling ‘Duikvlucht’. 


En aan de andere kant van de plas, op het theaterfestival van Edinburgh, heeft de Schotse nationale krant The Scotsman de Kopergietery-voorstelling ‘De geschiedenis van de wereld…’ van en met Titus Devoogdt, dan weer beloond met de Fringe First, een prijs voor ‘uitstekend, nieuw theaterwerk’.   


‘Accattone’ speelt van woensdag 16 tot en met zondag 20 september, telkens om  20u, in de loods van Lemahieu aan de Rigakaai. Tickets en info: www.ntgent.be

Een recensie van Accattone kan u hier later lezen.


‘De geschiedenis van de wereld’ is in Gent opnieuw te zien op 22, 23,  
28, 29 januari 2016 in Kopergietery. Tickets en info: www.kopergietery.be

 

Door Magali Degrande, foto's Rudy Tollenaere en NTgent
AANGERADEN
Meest recent