Ook tickets voor Nigel Williams te winnen

Hilarische kabouter-en slakkenhallucinaties in hartverscheurend verhaal van een cokeverslaving

© Javier Guzman

De kop is eraf: Javier Guzman, de eerste in de reeks comedians die de komende maanden NTGent onveilig zullen maken, speelde er dinsdagavond ‘Delirium II’, het heftige autobiografische geïnspireerde verhaal van een verslaving. Van het eerste lijntje coke tot de ontwenningskuur in Thailand.

Magali Degrande

Einstein zei het al: waanzin is steeds hetzelfde proberen en toch blijven hopen op een andere uitkomst. Guzman had ook de nodige herhaling nodig om te beseffen dat hij zich in een straatje zonder einde bevond. Pas na de vijfde ziekenhuisopname en een wanhopige moederkreet gooide hij het roer om en besloot hij om af te kicken. Al had hij toen eigenlijk al geen keuze meer.

De puzzel die Guzmans verhaal én leven is, krijgt op scène mooi vorm in de stukken rode fauteuil die perfect in elkaar blijken te passen. Het geheel is veel meer dan een aaneenschakeling van losse fragmenten biografie en sketches. Guzman brengt een echt verhaal en verdient er een pluim mee, niet alleen omdat hij er zijn publiek weet mee in te pakken, maar vooral voor de manier waarop. Guzman gaat geen enkele vorm van zelfspot uit de weg. En ja, de sneren naar de Eeklose verloren zoon op de eerste rij die geen enkele keer moet lachen, horen daar ook bij.

In tegenstelling tot andere ex-gebruikers is Guzman de cocaïne niet gaan verachten, maar heeft hij er een soort haat-liefdeverhouding mee ontwikkeld waar hij hilarisch over kan vertellen. Het is fantastisch en tegelijkertijd verschrikkelijk spul, klinkt het. Om zijn verhaal kracht bij te zetten imiteert hij zijn Surinaaamse dealer en doet hij uitgebreid verslag van zijn kabouter-en slakkenhallucinaties. Het zijn staaltjes absurde humor om duimen en vingers bij af te likken.

Of Guzmans volgende show, over het leven nà de verslaving, echt ‘Labello’ zal heten, valt af te wachten, maar nieuw werk van deze vakman is sowieso iets om naar uit te kijken.

In NTGent stond vandaag 22 januari normaal comedian Ronald Goedemondt op het programma, maar wegens ziekte wordt zijn Gentse passage verplaatst naar 17 mei. Alle tickets blijven geldig. Donderdag 23 januari is het aan Steven Goegebeur, Xander de Rycke zorgt er de 30ste voor dat ook de laatste januaridagen al lachend kunnen worden ingezet.

Voor Nigel Williams op donderdag 6 februari mag De Gentenaar 20 duotickets weggeven. Mail daarvoor het antwoord op de wedstrijdvraag naar gentwint@gentenaar.be. Aan welk lichaamsdeel liet Williams zich onlangs opereren? A: de knie B: de enkel C: de heup.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt