15.300 bloemen kleuren opnieuw het straatbeeld

De bloembakken staan klaar op geplaatst te worden Foto: Infodienst WW

Wuustwezel - 172 bloembakken, 150 schalen aan middengeleiders en openbare gebouwen en 300 bloemenmanden die opgehangen worden aan de lantaarnpalen langs grote wegen in de dorpskernen van Gooreind, Loenhout en Wuustwezel zullen het straatbeeld verfraaien tijdens de zomer.

Ieder jaar worden voor deze bebloeming meer dan 15.000 éénjarige bloemen (sufinia, vlijtig liesje, begonia, enz.) aangekocht, opgekweekt, geplant en onderhouden door onze groendienst.  Het assortiment beslaat meer dan 27 soorten in 48 verschillende kleuren zodat er steeds bloemen zijn, op alle momenten van het seizoen en in alle weersomstandigheden. Luc Couwenbergh, hoofd van de groendienst, geeft graag nog enkele cijfers.  “Voor het opplanten zelf werd  55 m³ potgrond gebruikt. Per kubieke meter potgrond werd 1,5 kg Aquaperla toegevoegd zodat  we de schalen en bloembakken de helft minder water moeten geven. Verder voegden we traagwerkende meststoffen toe en werd de turf deels vervangen door kokosvezel. Het resultaat is dan ook veel ecologischer.”

Samenwerking met BuSo Berkenbeek
“Maar zoveel bloembakken en schalen kunnen we onmogelijk alleen in onze eigen serres opplanten”, vult Kris Van Looveren, schepen van openbare werken (CD&V) aan. “Daarvoor is de beschikbare ruimte aan het gemeentemagazijn te klein. We zijn dan ook blij dat we voor de 300 hangschalen een plekje vonden in BuSo Berkenbeek en dat hun leerlingen de verzorging gedurende vier weken ter harte namen.”

Verdere verzorging
Begin juni  startte de groendienst met het plaatsen van al deze bloemenmanden, schalen en bloembakken in het straatbeeld.  Een klus die eind deze week zal geklaard zijn.  Eens in het straatbeeld is het belangrijk dat de bloemen voldoende water krijgen.  Een hangmand heeft ongeveer 5L nodig, een schaal 30L.  Het moet al veel regenen voordat de schalen voldoende water krijgen, daarom dat onze mensen de bloemen op maandag, woensdag en vrijdag gaan gieten.  In juli en augustus worden er ook nog eens vloeibare meststoffen meegegeven. Eind oktober zijn de meeste planten uitgebloeid en verdwijnen de bloemmanden uit het straatbeeld.  De bloemschalen en grote bloembakken daarentegen worden dan opnieuw opgeplant met winterbeplanting en violen.  Zij blijven vervolgens tot mei het straatbeeld opfleuren.

Door Neel Vermeiren