Stormloop op recyclageparken, maar vlot verloop

Wetteren / Laarne / Sint-Lievens-Houtem / Herzele / Lierde / Ronse / Zottegem / Zwalm / Brakel / Horebeke / Kluisbergen / Oudenaarde / Zingem / Kruishoutem / Wortegem-Petegem / Oosterzele - Vanmorgen ging een groot deel van de recyclageparken open en ondanks een stormloop lijkt alles vlot te verlopen. Bezoekers houden zich aan de regels en de afvalintercommunales namen de nodige maatregelen.

Bij de meeste van de 9 gemeenten die onder afvalintercommunale Ivla vallen - Lierde, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Maarkedal, Kruisem, Horebeke, Brakel en Zwalm - werd gekozen om met reservaties te werken. Zonder vooraf te hebben ingeschreven mocht je het recyclagepark vandaag dus niet binnen. In Oudenaarde leidde dat er toe dat vandaag en morgen al volzet zijn. In Ronse en Wortegem-Petegem was geen reservatie nodig. De strenge voorzorgsmaatregelen zoals bij de andere gemeenten golden er uiteraard wel: aantal wagens op het terrein werd beperkt tot 4 per parkwachter, bezoek beperken tot 20 minuten, geen fysiek contact met personeel en andere bezoekers, de nodige afstand bewaren, geen asbest meebrengen en er werd gevraagd om het afval vooraf thuis grondig te sorteren om het in- en uitstappen zo beperkt mogelijk te houden. Ook bij Verko, met onder andere Wetteren, diende vooraf gereserveerd te worden

Intercommunale Ilva, met onder andere Oosterzele, Zottegem en Kluisbergen, koos ervoor om zonder reservaties te werken. Wel werd er, naast de strenge voorzorgsmaatregelen zoals bij Ivla, gevraagd om het bezoek te beperken tot het strikt noodzakelijke. Onze reporter ging aanschuiven in het recyclagepark in Zottegem en daar verliep alles ondanks een wachtrij van goed 200 meter en ongeveer 20 wagens opvallend vlot. Ter plaatse gekomen om 8.15 uur en met een bestelwagen volgeladen met naast wat papier en glas vooral zakken vol tuinafval was hij alweer buiten om 9.15 uur. Parkwachters verpsreidden in de wachtrij briefjes met instructies. Die wachtrij verkleinde snel en eenmaal aan de ingang werd hij binnengelaten van zodra er een andere wagen buiten reed. Op het terrein zelf was het met slechts 12 wagens, 4 per parkwachter, opvallend rustig. De parkwachters, gewapend met mondmasker en handschoenen, hielpen zoals gewoonlijk waar ze konden. Bij het buiten rijden moest onze reporter zelfs niet aanschuiven en van een lange rij wachtenden zoals bij het aanrijden was er geen sprake meer. 

 

Door dvp
AANGERADEN