Gemeentelijke basisschool krijgt Groene Vlag voor voortrekkersrol duurzaamheid

Minister Zuhal Demir en een delegatie van alle Oost-Vlaamse scholen Foto: cc

Lochristi - Vandaag overhandigde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) aan 16 Vlaamse scholen de Groene Vlag van Eco-Schools. Dat is een internationaal kwaliteitslabel voor duurzame scholen. Om de Groene Vlag te kunnen behalen, moeten scholen voldoen aan zeven succesfactoren die zijn afgesproken op internationaal niveau en gecoördineerd worden door de Foundation for Environmental Education (FEE). De Gemeentelijke Basisschool uit Lochristi is bij de laureaten.

Wereldwijd werden al 51.000 Groene Vlaggen uitgereikt aan scholen uit 67 landen. De Krekel uit Haaltert, De Grasspriet uit Erpe, de Gemeentelijke Basisschool uit Lochristi, Natuurschool De Ritsheuvel uit Puivelde en basisschool Pius X uit Destelbergen mogen zich ambassadeur noemen op het vlak van duurzaamheid en ontvangen daarvoor dit jaar de Groene Vlag. De twaalf basis- en vier secundaire scholen zetten zich actief in om duurzaam denken en handelen centraal te stellen in het hele schoolleven.

“Deze leerlingen, leerkrachten en schoolbesturen krijgen terecht deze erkenning. Stap voor stap werken ze aan thema’s zoals het vergroenen van speelplaatsen, het verhogen van de biodiversiteit, klimaat en duurzame voeding. Ze mogen de Groene Vlag gedurende twee jaar laten wapperen aan hun schoolpoort”, zegt minister Zuhal Demir.

MOS “duurzame scholen, straffe scholen”, een samenwerking van het Vlaams Departement Omgeving met de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie, selecteert de Vlaamse scholen die de Groene Vlag verdienen. Die scholen zijn met het thema duurzaamheid aan de slag gegaan en behalen hierbij een hoog niveau.

Eco-Schools zijn MOS-scholen die een ambassadeursrol opnemen. Het zijn voortrekkers op het vlak van duurzaamheid. Ze inspireren en mobiliseren andere scholen om acties op te zetten. Bovendien hebben deze scholen toegang tot het internationale netwerk van Eco-Schools zodat een samenwerking met het buitenland nooit veraf is. 

 

Door Peter Esprit
AANGERADEN
Meest recent