Politieke landschap in Zwalm zwaar versplinterd

Huidig gemeenteraadsvoorzitter en ex-schepen Roger Vandenmeersschaut daagt als éénmanslijst de andere vier Zwalmse partijen uit voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Foto: gpp

Zwalm - Het Zwalmse politieke landschap is voor de komende gemeenteraadsverkiezingen zwaar versplinterd. Politieke vrienden werden vijanden, vijanden werden vrienden. Om het plaatje nog complexer te maken, komt er nu nog de éénmanslijst Vandenmeersschaut.

Gemeenteraadsvoorzitter, ex-schepen en raadslid Roger Vandenmeersschaut uit Nederzwalm gooit roet in het eten van 4 politieke partijen, voorZwalm, Open VLD, CD&V Plus en N-VA. Reeds 24 jaar neemt hij deel aan het politieke leven. 'Maandag start ik mijn campagne die over de inhoud zal gaan' zegt Vandenmeersschaut. 'Ik start met een schrijven aan de bevolking waarin ik uitleg waarom ik als éénmanslijst opkom. Het gevolg van het feit dat ik geen correct, evenwichtig akkoord kon bereiken met een bestaande lijst. Samba werd de winnaar in 2006 waar ik de 5de hoogste score behaalde. Marleen Vanwildemeersch en ik werden door de kiezers aangeduid voor 6 jaar schepenambt. Binnen Samba, in overleg met de partijvoorzitters (o.a. Eric De Vriendt), werd een, van de uitslag afwijkend, akkoord geregeld. Verkozenen met de 7de en 9de score kregen ook een mandaat. Een miskenning van de door de kiezers gewilde rangorde. Dit kostte CD&V één mandaat van 6 jaar. De Vriendt en Baudouin Ghys werden 6 jaar schepen, Vanwildemeersch en ik moesten genoegen nemen met 3 jaar mandaat. Bij een eerste voorstel wilde men zelfs geen mandaat toekennen en ik heb, onder zware druk, ingestemd. Over de periode na 3 jaar werd niks afgesproken. Ik wou mij in 2010 niet aan de kant laten zetten en wenste een correctie op de onevenwichtige afspraken van 2006. Menige vuilspuiterij werd onterecht over mij in de wereld gestuurd. Een dynamisch schepenambt en een goed draaiend gemeenteraadsvoorzitterschap vanaf 2010 hebben de meest hardnekkige opponent in het ongelijk gesteld. De lijstvorming bij CD&V verliep niet vlot. Slechts de helft van de CD&V Plus-kandidaten zijn CD&V'ers. Ik wou het lijstduwerschap maar Baudouin Ghys kreeg de voorkeur. Plaats 3 was voorbehouden voor Karim Derijst. De Vriendt bood mij slechts de 5de plaats aan. Ik wou niet het 5de wiel aan de wagen worden van De Vriendt! Politiek is nog een kwestie van respect. Het vuur van de Zwalmse politiek brandde bij mij te sterk om te stoppen. Veel Zwalmenaars moedigen mij aan en zeggen dat ik met mij niet mag laten sollen.' Tijdens de gemeenteraad donderdagavond werden de politieke spanningen duidelijk. Schepen Karim Derijst stuurde zijn kat waardoor oppositiepartij G-Zwalm de kans niet liet liggen om de budgetwijziging te boycotten.

Door Pierre Penninck
AANGERADEN