Schepenen krijgen creatieve klimaatoplossingen

  • Kids Climate Conference begon zes jaar geleden als een klimaattop voor kinderen van 8 tot 14 jaar
Vilvoorde - Madelief uit Vilvoorde heeft met trots de klimaatbundel van de Kids Climate Conference aan schepenen Tine Paredis en Didier Cortois op het stadhuis overhandigd. Hierin staan de creatieve oplossingen, die verworven zijn tijdens de zesde editie van de Kids Climate Conference, de kinderklimaattop van het Wereld Natuur Fonds en Center Parcs in samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas.

Niet minder dan 150 geselecteerde kinderen gingen in het weekend van vrijdag 20 september tot en met zondag 22 september actief aan de slag met oplossingen voor belangrijke duurzaamheidsvraagstukken. Madelief Waents, deelneemster van de Kids Climate Conference, trok de stoute schoenen aan en nam contact op met Didier Cortois en Tine Paredis.. En mét resultaat. Madelief heeft de klimaatbundel mogen overhandigen op het stadhuis. Daar kreeg zij de mogelijkheid om haar ideeën voor te dragen. En dat bleef niet onopgemerkt. Zo zei Didier Cortois: ‘’Kinderen hebben fantasie en vaak zitten daar bruikbare en inspirerende ideeën achter die wél haalbaar blijken. Als volwassene raak je dat kwijt en werk je beperkter.’’

De Kids Climate Conference begon zes jaar geleden als een klimaattop voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Het succesvolle initiatief groeide al snel uit tot het grootste duurzaamheidsevent voor kinderen. Deze zesde editie stond in het teken van een voedingsbodem voor een betere aarde. Tijdens meerdere workshops en activiteiten zijn kinderen actief bezig geweest met de natuur. De verfrissende blik van de kinderen zorgde voor een nieuwe kijk op belangrijke duurzaamheidsvraagstukken.

De vak- en kinderjury van de Kids Climate Conference hebben uit alle ideeën een selectie van twaalf gemaakt die in de klimaatbundel terug te vinden zijn. Volgens Jean Henkens, geestelijk vader van de Kids Climate Conference is het doel van dit evenement om kinderen te inspireren en actief te betrekken bij de huidige duurzaamheidsvraagstukken: “Wanneer we deze generatie kunnen helpen om hun boodschap te vertellen door in gesprek te gaan met bijvoorbeeld burgemeesters is dat een belangrijke stap. De missie is gelaagd wanneer de kinderen hun gemeenten kunnen stimuleren na te denken over de ideeën van de kinderen.  In de komende maanden verwacht ik dat nog meer kinderen zich zullen melden bij hun eigen gemeentes, zodat ook zij de klimaatbundel kunnen overhandigen.”

Door Paul Van Welden