Mobiscore: "Een zoveelste aanval op het platteland"

Foto: if

Glabbeek - De Vlaamse Bouwmeester - de man die iedereen in de stad wil laten wonen - is opgetogen met de invoering van de Mobiscore. Burgemeester Peter Reekmans (DP) ziet dat falen.

Vanaf deze week kan je met de Mobiscore voor ieder huis in Vlaanderen berekenen hoe duurzaam het gelegen is. In de berekening van deze Mobiscore blijkt iedereen op het échte platteland blijkbaar verkeerd te wonen.

Peter Reekmans: "Ik deed eens de moeite om enkele locaties in mijn eigen plattelandsgemeente Glabbeek te analyseren. Ikzelf woon namelijk in de kern, waar ik op amper 50 meter een bushalte heb met een uitstekende dienstverlening en een Mobipunt met autodelen. Tegenover mijn deur is er een basisschool, ik heb een huisarts op twintig meter afstand, een woonzorgcentrum op vijftig meter en een ziekenhuis op vijf kilometer van mijn deur. En op amper 100 à 250 meter van mijn deur heb ik: een supermarkt, een bakker, een beenhouwer, een brasserie, twee drankenhandels, een apotheker, vijf bankkantoren, een sporthal, een cultuurcentrum, een feestzaal en het gemeentehuis. Toch krijgt mijn perfect gelegen woning een buis als Mobiscore: 4,8/10."

"Ik deed de test ook voor een woning in de Schoolstraat in onze deelgemeente Bunsbeek, waar eveneens degelijke busverbindingen zijn en ook een school is, maar waar de afstand tot de dienstverlening in de kern van ons dorp op ongeveer twee kilometer afstand ligt. Deze woning krijgt een score van 4,9/10. Raar maar waar: hoe verder de afstand van heel wat diensten, des te beter de Mobiscore in mijn gemeente. Als derde test berekende ik de score van een woning in onze deelgemeente Attenrode-Wever waar er quasi geen aanbod is voor openbaar vervoer en waar de inwoners al gauw op drie kilometer wonen van de dienstverlening in de kern van onze gemeente. Deze woning krijgt 4,7/10."

"Een woning in een deelgemeente waar amper een bus rijdt scoort namelijk bijna even goed als een woning in de kern van onze hoofdgemeente waar er ieder uur een bus passeert. Deze Mobiscore is dus compleet waardeloos is en vooral een zoveelste aanval op het platteland. Sterker nog is dat woningen in eenzelfde gemeente die slechter scoren voor de parameters nabijheid van onderwijs, winkels, diensten, gezondheid en ontspanning zelfs vergelijkbare of betere scores krijgen. Mijn vriend en collega Jean-Marie Dedecker woont heel afgelegen in polders, in zijn deelgemeente Slijpe, waar er helemaal geen aanbod van openbaar vervoer en diensten is. Toch krijgt zijn woning een score van 4,7/10."

"Als burgemeester met enig gezond verstand stel ik me daarom heel ernstige vragen bij de ernst van deze Mobiscore. De berekening van de Mobiscore rammelt onmiskenbaar langs alle kanten en is compleet waardeloos. Dit initiatief getuigt bovendien van een enorm vergaande bemoeizucht van een falende overheid. Eerst zorgden jarenlange besparingen in het openbaar vervoer ervoor dat er in sommige dorpen nog amper bussen rijden. Vervolgens zegt men nu vanuit de Wetstraat tegen bewoners van plattelandsgemeenten die slecht bereikbaar zijn met het openbaar vervoer: uw woning ligt op de verkeerde plaats."

 

 

Door Raymond Billen