Voor suikertentoonstelling voortaan naar Henegouwen

Maison de Sucre in een oud station. Foto: google street view

Tienen - Tienen wordt vereenzelvigd met bietsuiker. De suiker maakte boeren rijk en bracht een omvangrijk industrie op gang. "Merci Napoleon." Maar voor een suikermuseum moet je nu naar Henegouwen...

Het Suikermuseum in Tienen sloot de deuren en het vervangende project ZOET is on hold geplaatst. Voor een tentoonstelling over suiker moet je nu naar Frasnes-lez-Anvaing, bezuiden Ronse. De eigen suikerfabriek is er gesloopt, de spoorlijn opgeheven maar het stationsgebouw is omgevormd tot een Maison du Sucre. Een reuzegroot suikerklontje aan de ingang van de gemeente, omgeven door werkmieren, getuigt van respect voor de industriële geschiedenis. De bezinkingsbekkens zijn (zoals in Tienen) in beheer als natuurreservaat. Ze hebben er wel geen Suikerrock.

In 2003 ontstond Iscal Sugar door de fusie tussen de suikerfabrieken van Moerbeke, Frasnes, Fontenoy en Veurne. In 2004 volgde sluiting van de suikerfabriek van Frasnes. Er bleef een opslag- en verpakkingsafdeling bestaan. Het vervangende bedrijventerrein heet nu "La Sucrerie". In het lokale suikermuseum kom je alles te weten over suiker "door de eeuwen heen". Dit traject – vanaf de ontdekking tot de verwerking – is in beeld gebracht met verwijzing naar de literatuur, de kunst en de film. De tentoonstelling moet zowel kinderen als volwassenen boeien.

Entree: 2 euro. Van mei tot september: van dinsdag tot vrijdag van 10 u tot 16 u. Zaterdag, zondag en feestdagen van 13 u tot 16 u. Van oktober tot april: van dinsdag tot vrijdag van 13 u tot 17 u of na afspraak.
 

De RTBF over "Suiker" in Frasnes-lez-Anvaing (2018). 

Door Raymond Billen