Regio gaat vier jaar eerder van Gronings gas af

In het blauw: gemeenten die op ander gas omschakelen. Foto: eandis

Tienen - Uit vrees voor nog meer aardbevingen in het aardgasgebied in Groningen, sluit de Nederlandse overheid de gaslevering al af in 2022. Dat is vier jaar vroeger dan de geplande aanpassing van de huisaansluitingen in onze regio.

De Nederlandse minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat noemt half 2022 als het moment dat er een einde komt aan de gaswinning in Groningen, terwijl er eerder nog sprake was van 2030. Om de bevoorrading in België op lange termijn te verzekeren, wil de federale overheid heel België bevoorraden met gas uit onder meer Qatar, Rusland en de Noordzee. Ongeveer de helft van de Belgische gasgebruikers zal daarom overschakelen van Gronings gas naar ander gas. Voor de aanpassing van de apparatuur voorzag de overheid "ruim tien jaar". De omschakeling begon in 2018 (bijvoorbeeld in Landen) en zou doorlopen tot 2029.

Oost-Brabant is afhankelijk van dat Groningse aardgas. De verdeler Fluvius plant de omschakeling in Tienen, Hoegaarden, Boutersem, enz. pas in 2026. Het is een aanzienlijke operatie met bv. in Tienen-centrum alleen al 12.000 aansluitingen. Het vereist bij sommige klanten een aanpassing van hun aardgasaansluiting en mogelijk ook de aanpassing of vervanging van (oudere) aardgastoestellen. De timing is, tot op heden, niet aangepast aan de nieuwe Nederlandse planning. 

Door Raymond Billen
AANGERADEN