Eerste overHoophuis in Vlaams-Brabant opent de deuren

  • OverHoophuis: met directeur Gust Rector en burgemeester Katrien Partyka.
Tienen - De Alexianen Zorggroep wijdde het ‘overHoophuis’ in in Tienen, een inloophuis dat uitsluitend gerund wordt door mensen die zelf problemen hebben ervaren op gebied van geestelijke gezondheidszorg.

Deze week werd het aanbod van het overHoophuis officieel voorgesteld aan partners, in aanwezigheid van algemeen directeur Gust Rector en burgemeester Katrien Partyka (zie foto). Het doel van het overHoophuis is mensen met vragen rond psychisch kwetsbaar zijn, herstel, ervaringsdeskundigheid, participatie in de GGZ, zelfhulp of lotgenotencontact heel laagdrempelig te ontvangen, in een huiselijke sfeer.

Het huis wordt uitsluitend gerund door ervaringsdeskundigen, mensen die zelf heel meemaakten als cliënt in psychiatrie, geestelijke en/of verslavingszorg. Zij hebben er ook hun uitvalsbasis om zich te vormen, vergaderen, zelf vormingen te geven en aan lotgenotencontact te doen. In het inloophuis is iedereen welkom, ongeacht of je zelf vragen hebt, familie of hulpverlener bent.

Het overHoophuis wil een herstelcentrum zijn, waar informatie wordt gegeven over zelfhulpgroepen, lotgenotencontact, professionele hulp, maar waar ook laagdrempelig contact mogelijk is en een bibliotheekhoekje wordt aangeboden. Participatie en presentie vormen de uitgangspunten voor de werking van het overHoophuis.

Het richt zich ook tot hulpverleners en organisaties. ‘Wij organiseren vormingen over de herstelvisie, ervaringsdeskundigheid en andere thema’s die daarmee te maken hebben, die voor iedereen toegankelijk zijn’, geeft Nathalie Albert mee. Zij is het aanspreekpunt van het overHoophuis, dat mede tot stand kwam dankzij de Koning Boudewijnstichting.

De Alexianen Zorggroep Tienen is actief in de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg. Het omvat de psychiatrische kliniek Alexianen Tienen, de vzw Hestia en de drie woonzorgcentra Sint-Alexius, Huize Nazareth en Passionisten, en stelt 700 medewerkers te werk. Het overHoophuis (aan de Liefdestraat 1) is, met uitzondering van maandag, dagelijks geopend, en biedt de diensten volledig gratis aan.

Door Raymond Billen
AANGERADEN
Meest recent