Een van de twee lindes aan kapel in Grimde verdwijnt

Foto: google street view

Tienen - Een van de twee lindes aan de O.-L.-V.-ten-Steenkapel in Grimde zal gekapt worden. Dat meldt het stadsbestuur.

De boom blijkt bijna volledig hol en wordt geveld voor de veiligheid. Deze bomen staan er al bijna anderhalve eeuw. Dendrochronologisch onderzoek wees uit dat ze geplant zijn omstreeks 1875. De twee bomen staan op korte afstand van elkaar aan weerszijden van het pad naar de kapel. Om de vijf tot tien jaar worden ze geknot in opdracht van de stad. In maart 2019 gebeurde dit de laatste keer in samenwerking met Regionaal Landschap Zuid-Hageland. De waarneming van tondelzwam aan de stamvoet van de boom aan de straatzijde wekte de aandacht. De boom klonk hol bij een eenvoudige test met een hamer. Daarop werd verder onderzoek uitgevoerd door boomverzorgers. Een onderzoek door middel van geluidsgolven toonde aan dat de boom wel heel erg hol is en dat de restwand onvoldoende dik is om de boom als veilig te aanzien.

Het stadsbestuur vermoedt dat de problemen zijn ontstaan bij rioleringswerken in de jaren ’90, waarbij het wortelstelsel zwaar werd beschadigd. De tondelzwammen hebben de boom nadien stelselmatig aangetast en verzwakt. De boom zal op korte termijn geveld worden. De andere linde blijft behouden. In overleg met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de Kerkfabriek wordt een nieuwe
groeninrichting van de kapelomgeving onderzocht, waarschijnlijk met een "welkomstlinde" op een plaats met meer ruimte voor de wortels.

Door Raymond Billen
AANGERADEN
Meest recent