Vanaf 2020 overschakelen op energiezuinige straatverlichting

Foto: if

Glabbeek - Glabbeek wil voor 2025 al zijn oude straatverlichting vervangen door nieuwe slimme energiezuinigere LED-lampen. Eerst in Bunsbeek, Rode en Dries.

De gemeente zal 500.000 euro investeren in rationaal energieverbruik en minder CO2-uitstoot. De gemeente ontvangt hiervoor subsidies van Fluvius. De eerste straatverlichting die vervangen wordt in 2020 is die van de Hoeledensesteenweg, Boeslinter, Schoolstraat, Vissenakensesteenweg, Bunsbeek-Dorp, Sint-Quirinusstraat in deelgemeente Bunsbeek en de Rode en Dries in deelgemeente Glabbeek.

Schepen van energie Hilde Holsbeeks (Dorpspartij): “We werken hiervoor met een stappenplan over vijf jaar, zodat in 2025 onze volledige straatverlichting energiezuiniger zal zijn. Vandaag keurde het gemeentebestuur de dossiers goed. Het gaat nu om acht straten met 199 straatlampen die we in 2020 vervangen. En tegelijk vervangen we in alle straten ook nieuwe verlichtingspalen. Met deze investering in een nieuwe slimme straatverlichting doen we het verbruik en de CO² uitstoot met 25procent dalen."

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Vandaag bestaat onze straatverlichting in Glabbeek uit duizend oudere gele lampen of sox-armaturen met een totaal geïnstalleerd vermogen van 47 kW. Door tussen 2020 en 2025 al deze oude lampen te gaan vervangen door nieuwe LED-armaturen krijgen we een slimme straatverlichting die we tot tachtig procent kunnen dimmen, en hierdoor maar liefst 25 procent zuiniger zullen zijn. Dankzij deze LED-straatverlichting wordt jaarlijks 16.500 euro bespaard, plus een forse daling van de CO2-uitstoot.”

 

Door Raymond Billen
AANGERADEN