Provincie subsidieert paarden van Hakendover

Monique Swinnen bij haar paarden. Foto: provincie vlaams-brabant

Tienen - De provincie Vlaams-Brabant steunt initiatieven voor de herwaardering van het Brabants trekpaard. Daarbij zit ook de paardenprocessie van Hakendover.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit jaar 23 projecten uit Dilbeek, Galmaarden, Herne, Kampenhout, Keerbergen, Lennik, Londerzeel, Opwijk, Oud-Heverlee, Rotselaar, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Tienen, Vilvoorde, Wemmel en Zemst voor publieksactiviteiten met het Brabantse trekpaard. Daarnaast ontwikkelt de provincie Vlaams-Brabant, met Europese steun, nieuwe bestemmingen voor het Brabants trekpaard zodat zijn toekomst verzekerd is.

“Hiervoor moeten we een stevig draagvlak hebben en nog versterken bij het grote publiek. Publieksactiviteiten en vormingen zijn hiervoor een ideale gelegenheid. Daarom steunen we ze met provinciale subsidies. Het aantal aanvragen steeg elk jaar wat bewijst dat de trekpaardensector groeit en bloeit’, zegt Monique Swinnen, (CD&V), gedeputeerde voor toerisme, plattelandsontwikkeling en Europa.

Er zijn subsidies voor publieksgerichte activiteiten met Brabantse trekpaarden. Dat moet het functioneel en recreatief gebruik van deze paarden aanmoedigen. Drie soorten activiteiten kwamen in aanmerking: stoeten, vormingen of publieksevenementen. In onze regio is één project weerhouden: de Paardenprocessie in Hakendover op paasmaandag, door het Processiecomité Hakendover.

Een website vormt ook een kruispuntplatform waar ‘trekpaardendiensten’ en een ‘evenementenkalender’.

Door Raymond Billen
AANGERADEN
Meest recent