Foto's over over het leven op de militaire domeinen

Foto: if

Glabbeek - Het speurwerk naar materiaal van de twee militaire domeinen die er tussen 1955 en 1989 in Glabbeek en Attenrode-Wever waren, levert een online- tentoonstelling op.

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) verrichtte opzoekwerk over de twee militaire domeinen die er tussen 1955 en 1989 in Glabbeek en Attenrode-Wever waren. Dankzij de foto’s van voormalig gemeenteraadslid Jacqueline Gillaer, de dochter van wijlen kapitein-commandant Jean-Baptist Gillaer, brengt de gemeente nu het leven op het militair domein in de jaren ’50 en ’60 in beeld. Kapitein-commandant Jean-Baptist Gillaer was de officier die in 1955 het militair domein in Glabbeek liet bouwen en tussen 1955 en 1968 bevelhebber was van de Mobilisatiekern MK 29.

Na de Tweede Wereldoorlog werden er begin jaren ’50 Mobilisatiekernen opgericht om over het ganse land snel materiaal en manschappen gemobiliseerd te krijgen. De Mobilisatiekern 29 beschikte over vijf depots en een stafgebouw. De staf en het 2de depot werden geïnstalleerd op het militair domein langs de Steenbergestraat in Glabbeek. De andere depots van de Mobilisatiekern 29 werden opgericht in het nabije Neerhespen/Landen (Depot 1), Linter (Depot 3), Attenrode-Wever (Depot 4) en Vissenaken (Depot 5).

Binnenkort kun je op de gemeentelijke erfgoedsite www.vensteropglabbeek.be de online-tentoonstelling Het leven op het militair domein in Glabbeek ontdekken.

 

Door Raymond Billen
AANGERADEN
Meest recent