Minister Beke heeft 50.000 euro voor OverKophuis

Tienen - Minister Wouter Beke (CD&V), bevoegd voor Welzijn, zal een basissubsidie van 50.000 euro uitkeren aan elk OverKophuis. Zo zijn er vijf, waarvan één in Tienen (Ooievaarstraat).

In Vlaanderen zijn er vijf Overkop Huizen, in elke provincie één. De Overkop Huizen zijn opgestart dankzij het Rode Neuzenfonds. "De Vlaamse overheid zal een basissubsidie van 50.000 euro per huis voorzien als financiële ondersteuning. Daarnaast verwachten we dat lokale partners uit de geestelijke gezondheidszorg, welzijnszorg, lokale besturen, jeugdwerk … mee hun schouders zetten onder deze initiatieven en hun aanbod in de Overkop Huizen gaan aanbieden. Zo kunnen deze Huizen een duurzame toekomst hebben, nu de financiering uit het Rode Neuzenfonds is afgelopen", aldus Wouter Beke.

OverKophuis is een huis voor jongeren van 12 tot 25 jaar, een plek waar jongeren zich welkom voelen en terecht kunnen met al hun vragen. Het is een plaats waar ook ruimte is om te chillen en rustig huiswerk te maken, maar ook om zelf initiatieven te nemen en ideeën te lanceren. Jongeren kunnen tijdens de openingsuren, aansluitend bij de schooluren, zonder afspraak binnenlopen. Ze kunnen er indien gewenst ook contact krijgen met de gespecialiseerde zorg die ze nodig hebben.

Door Raymond Billen
AANGERADEN