Haspengouw TV toont spoorlijn van Tienen tot Tongeren

Foto: http://www.haspengouw.tv/

Tienen - In de nieuwe documentaire ‘Lijn 23’ buigt Haspengouw TV zich over het verhaal van een bijzondere spoorlijn. Het traject strekte zich tussen Tienen, Drieslinter, Sint-Truiden, Borgloon om te eindigen in Tongeren.

 

De aanleg van dit bieten- en fruitspoor had heel wat voeten in de aarde maar zou later cruciaal blijken voor de ontwikkeling van Haspengouw. De documentaire houdt halt bij enkele interessante plaatsen in de geschiedenis van deze spoorlijn. Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis werkte inhoudelijk mee aan de realisatie. Het gaat om een aftakking - in Drieslinter - van de lijn Tienen-Halen-Diest. Het Hagelands Historisch Documentatiecentrum en stadsarchief Tienen publiceerden eerder al over de IJzerenweg. 

Over het traject van de voormalige spoorlijn Drieslinter-Tongeren werd jarenlang gelobbyd en geruzied, maar op 24 februari 1875 was het zover. De Banque de Belgique kreeg van de Belgische staat het contract toegewezen voor de aanleg van de spoorweg. Op 25 mei 1878 werd het eerste gedeelte Drieslinter-Sint-Truiden in gebruik genomen. Het tweede deel naar Borgloon en Tongeren verliep veel moeizamer, waardoor het volledige traject pas klaar geraakte in september 1879.

Deze spoorverbinding speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van suiker- en fruitsector in Haspengouw. Maar amper honderd jaar later was de hele spoorlijn alweer opgebroken. Nu zijn het fietsroutes. Deze documentaire is een product van Haspengouw TV, een initiatief van de gelijknamige vzw werkzaam in Haspengouw, gespreid over Limburg, Vlaams- en Waals-Brabant, Luik en Namen. 

Zie de documentaire

 

Door Raymond Billen