Nutswerken ter voorbereiding van heraanleg Grote Markt

Foto: Raymond Billen

Tienen - Het stadsbestuur meldt dat er ter voorbereiding van de heraanleg van de Grote Markt, vanaf dinsdag 3 maart nutswerken worden uitgevoerd op de markt en in de aanpalende straten.

Om te vermijden dat de nieuwe bestrating de volgende jaren weer opengelegd moet worden, zullen alle nutsmaatschappijen hun oude hoofdleidingen en de huisaansluitingen vernieuwen. Voetgangers en fietsers kunnen, mits de nodige voorzichtigheid, langs de werkeaamheden passeren. Fietsers kan soms gevraagd worden hun fiets aan de hand te nemen. De bushalte op de Grote Markt wordt van dinsdag 3 maart t/m zondag 19 april niet bediend. 

Van dinsdag 3 tot dinsdag 17 maart:
Het kruispunt van de Grote Markt met de Leuvensestraat en de Dr. J. Geensstraat wordt afgesloten. De werken situeren zich tussen de muziekacademie, bakkerij Vangrootloon en huisnr. 14 in de Dr. J. Geensstraat. Het kruispunt met de Danebroekstraat blijft toegankelijk. Er zal plaatselijk een omleiding voorzien worden.
De Leuvensestraat zal bereikbaar zijn via de Oude Vestenstraat. Het onderste deel van de Leuvensestraat (tussen de Grote Markt en de Oude vestenstraat) wordt tijdelijk een voetgangerszone. Leveringen in de voetgangerszone zijn mogelijk tussen 9 en 11 uur en van 13 tot 15 uur.

Van woensdag 18 tot woensdag 25 maart:
De Grote Markt wordt van huisnummer 44 (bakkerij Vangrootloon) tot de Broekstraat afgesloten. Leveringen blijven mogelijk. Het kruispunt Peperstraat/Broekstraat blijft toegankelijk voor het verkeer.

Donderdag 26 en vrijdag 27 maart:
Het kruispunt Broekstraat /Peperstraat wordt afgesloten voor alle verkeer. De bewoners van de Minderbroedersstraat en de Peperstraat zullen hun straat kunnen verlaten via de Wolmarkt, waar de rijrichting tijdelijk omgekeerd wordt.

Van maandag 30 maart tot donderdag 2april: 
De Peperstraat wordt afgesloten. De kruispunten Minderbroedersstraat/Wolmarkt en
Broekstraat/Grote Markt blijven wel bereikbaar. Ook leveringen blijven mogelijk.
De bewoners van de Minderbroedersstraat kunnen hun straat verlaten via de Wolmarkt, waar de rijrichting tijdelijk omgekeerd wordt.

Van vrijdag 3 tot woensdag 8 april: 
Er wordt gewerkt op de Grote Markt ter hoogte van het ceremoniegedeelte en de nieuwe ingang van het stadhuis. De straat wordt hier afgesloten. Het kruispunt Broekstraat/Peperstraat blijft toegankelijk. Ook leveringen blijven mogelijk. Bezoekers van het stadhuis worden doorverwezen naar de ingang via het ceremoniële gedeelte.

Van maandag 6 tot vrijdag 17 april (paasvakantie): 
Het kruispunt van de Grote Markt met de Leuvensestraat en de Dr. J. Geensstraat wordt afgesloten voor het uitvoeren van overkoppelingen. De werken situeren zich tussen de muziekacademie, bakkerij Vangrootloon en huisnr. 14 in de Dr. J. Geensstraat. Het kruispunt met de Danebroekstraat blijft toegankelijk. Er zal plaatselijk
een omleiding voorzien worden. De Leuvensestraat zal bereikbaar zijn via de Oude Vestenstraat. Het onderste deel van de Leuvensestraat (tussen de Grote Markt en de Oude vestenstraat) wordt tijdelijk een voetgangerszone. Leveringen in de
voetgangerszone zijn mogelijk tussen 9 en 11 uur en van 13 tot 15 uur.

Donderdag 9 april:
Op donderdag 9 april zal de Minderbroedersstraat in de voormiddag doodlopend worden ter hoogte van het kruispunt met de Wolmarkt. De verbinding Wolmarkt/Peperstraat blijft mogelijk. Aansluitend op deze werken wordt er in de namiddag gewerkt onderaan de Wolmarkt en wordt deze straat doodlopend. Op dat moment is de verbinding Minderbroedersstraat/Peperstraat opnieuw mogelijk.

Vrijdag 10 april: 
Op vrijdag 10 april zal de Danebroekstraat ter hoogte van de aansluiting met de Dr. J. Geensstraat (huisnummer 28) afgesloten worden voor het doorgaand verkeer. De straat wordt tijdelijk een doodlopende straat. Er wordt plaatselijk een omleiding voorzien.
In alle zones zullen de nutsmaatschappijen van maandag 6 april t/m woensdag 10 juni ook overkoppelingen uitvoeren van handelszaken en woningen. Dit zijn lokale werkzaamheden met weinig hinder voor het verkeer.

Door Raymond Billen