Droogte stimuleert bladluizen op bietenakkers

Een bietenveld aan de Waversesteenweg, vanuit Oorbeek richting Meldert. Foto: Raymond Billen

Tienen / Hoegaarden - Suikerbiettelers moeten optreden tegen de bladluizenplaag met dit droge weer.

De weersomstandigheden zijn nog steeds gunstig voor de infecties en ontwikkeling van de populaties van groene bladluizen. Het Bieteninstituut in Tienen meldt dat op dertig procent van de onderzochte percelen sinds vorige week de drempel van schadelijke bladluizen is overschreden. Het instituut geeft adviezen voor de bestrijding. Op een referentieveld aan de Oorbeeksesteenweg in Oorbeek is de drempel net niet overschreden, in Sint-Jans-Geest wel. In de omgeving Landen en Gingelom zijn er percelen waar al twee en drie keer alarm is geslagen. 

Ook de suikerfabrikant Suiker Unie waarschuwt voor de gevolgen van de droogte op zware gronden. Op de zware klei kiemen de bieten niet meer of zijn de kiempjes verdroogd. Bijna overal wordt gespoten om de groene bladluis te bestrijden. Er wordt gewezen op het gebruik van middelen die de natuurlijke vijanden van de suikerbieten sparen.

Het blad De Drietand stelt: "2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar met het de meest abrupte overgang van zeiknat naar kurkdroog. Nog nooit zo vroeg waren er captatieverboden op rivieren. (...) Je ziet regelmatig teelten die nu al afgeschreven kunnen worden. Herinzaaien met een ander gewas kan niet, daarvoor is het gewoonweg te droog. Iedereen hoopt dat we het landbouwrampenfonds niet nodig hebben dit jaar, maar voor een aantal landbouwers ziet het er nu al barslecht uit."

Door Raymond Billen
AANGERADEN