Bourgondische bastaard trouwde met 12 jarige Bette dochter

"Ook in het verleden zwegen de muren vele gevels.." Foto: rudi de koker

Lede - Dat de onnavolgbare Bart Van Loo met zijn nieuwste boek “De Bourgondiërs” opnieuw een kraker van formaat afleverde, is inmiddels genoegzaam bekend. Dat de aartsvaders van de Lage Landen ook in Lede hun sporen nalieten publiceerde de Leedse Heemkundige Kring al eerder: bastaardtelg Carolus van Bourgondië (26) huwde op 14 november 1685 met de 12-jarige Honorata de Bette.

In Ken uw Dorp nummer 17 doet Jean Claude Buys het verhaal. Carolus Franciscus Ludovicus, graaf van Wakken, heer van Autreppe, van Mulaert en het heilige Roomse Rijk, baron van Vliet en nog veel meer, was een afstammeling van één van de 18 (toegegeven) bastaardkinderen van Filips de Goede. De man was in 1685 te gast op het kasteel van Lede. Nou ja, te gast… In werkelijkheid werd Carolus er gegijzeld. Hij werd er gedwongen tot een huwelijk met Honorata de Bette, de 12-jarige dochter van Dorothea de Croy-Solre en Ambrosius de Bette.

“Reeds enkele dagen voordien verscheen van het episcopaat een verbod tot huwelijk bij wijze van algemeen verbod , opgelegd aan alle pastoors van het aartsbisdom Mechelen en Kamerijk, om het huwelijk tussen Carolus en Honorata in te zegenen. Dit verbod werd vervolgens op 16 november 1685 bekrachtigd door een arrest van de Raad van Vlaanderen, en omstreeks 4 uur in de namiddag werd J. Erembault, messagier van dit Hof, gelast om dit verbod aan de betrokkenen te Lede, in galop, te betekenen. Ruim een uur later stond hij aan de poorten van het kasteel van Lede waar hij in gesprek met de secretaris van de graaf van Wakken als enig antwoord kreeg: "C' est trop tard, c' est une chose faite". Het huwelijk van de graaf , toen 26 jaar, was reeds sedert woensdagavond 14 november 1685 ingezegend.  Eens gehuwd woonde het jonge echtpaar meerdere jaren in bij de markiezin te Lede. In 1696 overleed Honorata en de graaf verliet het kasteel in Lede en vestigde zich in Brussel vanwaar hij naar zijn kasteel te Peronnes (nabij Rijsel) vertrok waar hij in 1707 overleed….”

Door Rudi De Koker
VOOR ABONNEES