Champagnedegustatie bij u thuis

Gent - Céline Monbailliu reisde in 2008 uit liefde voor de Champagne naar de Champagnestreek. Ze ontmoette er Maxime, een vigneron die opgroeide tussen de wijngaarden. In 2010 ruilde ze Gent in voor het dorpje Mailly Champagne, waar ze aan de slag ging als gids en organisator van Champagne-events. Vandaag baat ze ‘Vini-Vizit’ uit en brengt ze een stukje van haar passie terug naar Gent.

Naast reizen in de Champagnestreek, organiseert Céline ateliers: bij u thuis, op het werk, in Frankrijk en in België. Daarnaast organiseert ze maandelijks in centrum Gent een ‘Champagne Atelier’: bij een glaasje gouden bubbels, ontdekt u het verhaal van druif tot fles. De Gentenaar.be mocht een degustatie van zo'n champagneatelier A La Coupe meemaken.


Vijf verschillende champagnes werden geserveerd, terwijl jong keukentalent, Michiel Standaert (Hof van Cleve) en Alix Aelterman (Boxys) ter plekke de bijpassende hapjes verzorgden. Gastheer van de avond was vigneron Stéphane Vignon, uit Verzenay (Champagne Les Marquises). Célline Monbailliu nam de aanwezigen enthousiast op sleeptouw: van bodem en productieproces, over degustatietechnieken en aroma’s, tot serveertips toe. De uitnodiging beloofde het al: ‘Een smakelijke ontmoeting tussen koks, sommeliers, culinair talent en liefhebbers van de fijne keuken en Champagne’.


Boeiend gezelschap
Het gezelschap vanavond is inderdaad divers en boeiend. Pieter-Jan (26) en Robbe (22) zijn professioneel bezig met gastronomie. Beiden werken ze in restaurant ’t Aards Paradijs in Merendree. ‘Uiteraard komen we vanavond in de eerste plaats uit pure interesse, maar op een evenement zoals dit probeer je toch altijd ook wat inspiratie op te doen’, aldus Pieter-Jan. Sabine baat ‘At My Table’ uit. In de Sint Jacobsnieuwstraat 103a organiseert ze diverse kookworkshops. ‘Ik vind dit een bijzonder interessant concept en kom kijken wat er eventueel mogelijk is aan samenwerking,’ vertelt ze. Zijn voor het overige ook aanwezig: een bende jonge vriendinnen- waarvan er eentje succesvol een driejarige cursus tot Aspirant heeft afgewerkt -, een dame met een eigen wijngaard in Zuid-Frankrijk, een wijnhandelaar en een handjevol ‘bon vivants’.


Proeven en genieten
Nadat iedereen zich heeft voorgesteld om het ijs te breken, krijgen we een korte uiteenzetting over Champagne. Daarna testen we ons vermogen om aroma’s te herkennen en te benoemen, met geurflesjes uit een aromakoffer. Vervolgens start de degustatie. Céline benadrukt dat ze zelf geen Champagne verkopen tijdens de ateliers: ‘We gaan onafhankelijk te werk. Het is gewoon onze bedoeling om jullie een fijne avond te bezorgen en jullie meer bij te leren over Champagne.’ We nippen aan ons glas, krijgen uitleg over het Champagnehuis in kwestie en mogen genieten van het culinaire hoogstandje dat erbij geserveerd wordt. Gemoedelijk wisselen we onze proefervaringen uit. Het atelier duurt normaalgezien tot 21 uur, maar iedereen blijft langer plakken. We krijgen nog een zoete uitsmijter: verse macarons uit Reims.
 

Praktisch
Céline Monbailliu organiseert degustaties voor groepen van 6 tot 24 personen. Voor tarieven en meer info kunt u terecht op de website:www.vini-vizit.com. Om op de hoogte te blijven van de maandelijkse Champagne-Ateliers die in Gent worden georganiseerd, kunt u terecht op de Facebook-pagina van Vini-Vizit.

 

 

Door Raïssa De Martelaere
AANGERADEN