Gentse Vleugels gaat op ontdekkingsreis met pianiste Ancuza Aprodu in KANTL

© arg

Op het pianofestival Gentse Vleugels, een luik van de Gentsche Festspiele, presenteerde de Franse pianiste met Roemeense roots, Ancuza Aprodu woensdag een reeks dansen voor piano.

An Rosiers

Aprodu koos voor een avontuurlijk gamma van voornamelijk 20-eeuwse dansen uit Zuid-Amerika (o.a. Ponce, Santoro, Nepomuceno, Nobre). Meer traditionele melodieën werden afgewisseld met zeer moderne werken. Zo bouwde ze een knap contrast in tussen het toegankelijke, melancholische ‘Il neige’ van Henrique Oswald en het minimalistische eerbetoon aan diezelfde Oswald, ‘Il neige … de nouveau!’ van Gilberto Mendes, 83 jaar later geschreven.

Een onverwachte gastmuzikant tijdens de volledige eerste helft van het concert was een vogel die zeer duidelijk hoorbaar meefloot vanuit de binnentuin van KANTL. Wegens de beperkte ornithologische kennis van uw reporter hier omschreven als luide, telkens abrupt afgebroken fluitketelgeluiden. Aprodu speelde beduidend meer ontspannen toen het beestje tijdens het tweede deel besloot andere feestoorden op te zoeken.

Een ontdekking voor het publiek waren de 3 drie‘Techno Etudes’ van de Japanse Karen Tanaka. Het werk dateert van het jaar 2000 en u mag de titel letterlijk nemen. Het is opmerkelijk te horen hoe dicht deze studies nummers van bands als Underworld benaderen. Een stevige namiddagprelude voor een avond Gentse Feesten.

Gentsche Festspiele (met o.m. Gentse Vleugels) nog tot en met zondag 27 juli 2014, in KANTL (Koningstraat 18, 9000 Gent ), Miryzaal (Koninklijk Conservatorium, ingang via Biezekapelstraat, 9000 Gent) en de toren van Miry.

Voor de volledige programmatie : www.gentschefestspiele.be Vandaag donderdag onder andere pianorecital van Andreas Bral (Miry, 18 u.).

Laat je ook verrassen door de Soundscapes en Muziekdozen van Moniek Darge (Stichting Logos), met geluiden van Kreta, Boedapest, Venetië… Dagelijks tijdens de Gentse Feesten in KANTL en t.e.m. 27 juli vertelt de kunstenares er zelf iedere dag van 14 u30 tot 16 u grappige verhaaltjes bij.

Aangeboden door onze partners