Student Kick-Off opent knallend het Gentse studentenjaar

Gent - Net als de voorbije negen jaar opent Student Kick-Off het studentenjaar met veel muziek. Het evenement werd geopend door Nicole en Hugo. Later deden Mintzkov en De Jeugd Van Tegenwoordig dienst als absolute headliners. De Gentse eer werd verdedigd door Kenji Minogue en Uberdope. Student Kick-Off mocht 18 000 unieke bezoekers verwelkomen. Tijdens De Jeugd Van Tegenwoordig stonden 11 000 studenten op het plein. De Gentenaar was erbij en bracht live verslag uit vanop het Sint-Pietersplein.

23u: Dj Dirk Stoops breit een verlengstuk aan het feest

Na de zegetocht van De Jeugd Van Tegenwoordig drukte dj Dirk Stoops het gaspedaal helemaal in. Na een uitgesponnen intro liet Stoops de verwoestende clubhit Tsunami uit de boxen knallen. Een kanon schoot een zwerm kleurrijke slingers het luchtruim in. Het Sint-Pietersplein leek even op Tomorrowland, en het publiek was helemaal mee.

22u: De Jeugd Van Tegenwoordig bouwt een knallend feestje

Na de gitaren van Mintzkov - met een gesmaakte cover van Stromae's Formidable - was het de beurt aan de Nederlandse partyhiphop van De Jeugd Van Tegenwoordig. Het was duidelijk wie de absolute headliner was op Student Kick-Off: het Sint Pietersplein liep volledig vol voor De Jeugd. 

De rappers openden hun set met het nummer waarmee het allemaal begon: Watskeburt?!, hun hit uit 2005, kreeg het publiek meteen plat. De set zat boordevol funky beats, catchy melodieën en meezingmomenten. De occasionele regenbuien konden het feestje niet verpesten.

De groep heeft het duidelijk voor Gent. De Nederlanders nodigden de aanwezigen uit voor een afterparty in de Gentse bar White Cat. Na drie kwartier eindigde het optreden met een reeks pulserende housebeats. Het publiek ging volledig uit de bol. De Jeugd Van Tegenwoordig was een meer dan geslaagde headliner. 

19u: Kenji Minogue: het fluorescerende gevaar

De vleesgeworden waanzin – Kenji Minogue genaamd – veroverde het Sint-Pietersplein in hun gekende stijl. Het duo vloog er meteen in en stuiterde langs verschillende genres heen. Metal, elektro, country: het passeerde allemaal de revue.

Het is opmerkelijk dat twee vrouwen Student Kick-Off de meest agressieve set afleveren. De West-Vlaamse Gentenaren Fanny Willen en Conny Komen schreeuwden, intimideerden en zochten bewust naar de grens van het toelaatbare.

Dierenvrienden slikten even toen Conny haar huisdier boven haalde en aanstalten maakte om het op te eten. Ter verduidelijking: het betrof een goudvis met de naam José. De vis verdween in haar boezem maar werd daarna terug in zijn vertrouwde kommetje gegooid.

Het duo vloog het publiek in - zo was de eerste stagedive een  en raasde maar verder. De gevaarlijkste act op Student Kick-Off vloog snel voorbij.

18u45: Vlaamse Vereniging van Studenten roept op tot protest

Tussen al het feesten door vroeg de voorzitter en woordvoerder van de Vlaamse Vereniging van Studenten even de aandacht van het publiek. 'De Vlaamse regering wil besparen op het hoger onderwijs. Daar kunnen wij niet mee akkoord gaan. Daarom nodigen wij alle studenten uit om te protesteren op 2 oktober in Brussel.'

Er volgde een symbolische actie. Er werden 250 strandballen verdeeld onder het publiek. Voor het podium bevond zich een groot net. Alle ballen werden in dat net gegooid. Wie meer info wil over de protestactie en de geplande besparingen kan terecht op de website van de VVS.

18u: Culture Club bevindt zich even op het Sint-Amandsplein

Wie de trappen omhoog neemt naar het Sint-Amandsplein betreedt een nieuwe wereld. De Culture Club resideert vanaf 18u namelijk op Student Kick-Off. In samenwerking met Red Bull Electropedia staat er een heel rits dj's geprogrammeerd. De rookmachines doen hun uiterste best om een authentieke clubsfeer te creëren.

Het Gentse dj-duo Beauhause kreeg de eer om de eerste plaatjes aan elkaar te mixen. Onder een mix van all things house gingen de eerste ravers aan het dansen. Na deze twee dames volgen onder andere Monsieur Moustache en Madfingaz.

17u40: Uberdope doet de menigte bouncen

‘Zijn er hier veel West-Vlamingen?’ Uberdope stelde een retorische vraag aan het begin van hun set. ‘We zouden ons best eens introduceren aan alle nieuwe studenten. Wij zijn een rapcollectief uit het verre Gent.’ Na deze introductie volgde een spervuur aan beats en rhymes.

De eerste rijen in het publiek bounceten gezellig mee op het ritme van Uberdope. Er volgde een aanklacht tegen sociale media (‘Fake’) en Ronny’s (‘Dat komt ervan’). Uberdope toonde zich een pak subtieler dan hun West-Vlaamse collega’s van Preuteleute. 

16u30: Preuteleute, de hoogmis van de West-Vlaamse vuilbekkerij

Na een korte maar hevige plensbui betraden Alain en Alain van Preuteleute het podium. ‘Zijn er hier studenten uit West-Vlaanderen?’ Minstens de helft van het publiek juichte affirmatief. Preuteleute deed wat exact wat je van hun groepsnaam kan verwachten: er was veel preute, en heel veel leute.

De aanwezige studenten brulden haast alle nummers met een Ostendsje tongval mee. Preuteleute is dan ook de meest studentikoze act op de affiche. De Alains speelden covers van Rammstein, Phil Collins en Leonard Cohen, maar injecteerden ze vol onderbroekenlol. Al is onderbroekenlol in het geval van Preuteleute een eufemisme.

Gent werd even Oostende aan de Schelde. Tegen zo veel West-Vlaamse vettigheid is geen detergent opgewassen. Nu is het afwachten of Uberdope de ‘g’ terug in Hent kan zetten.

15u30: Warhola tovert met synthesizers

Opnieuw veelbelovend talent op het podium: Warhola won in maart nog Humo’s Rockrally, toch nog altijd de moeder van alle muziekwedstrijden. De groep klinkt erg eigentijds dankzij het gebruik van synthesizers en stemvervormers. De jonge heren hebben duidelijk naar Poliça en Oscar & The Wolf geluisterd.

De ruimte voor het podium veranderde in een nachtclub bij klaarlichte dag. Warhola kreeg jonge meisjes aan het dansen en veroverde heel wat Gentse zieltjes.

14u: Black Tolex en Barefoot and The Shoes tonen waarom ze de Student Rock Rally wonnen

Kort na de zegetocht van Nicole en Hugo gingen de gitaren aan het brullen. Een ietwat vreemd contrast, maar daar trokken de studenten zich niets van aan. 

Student Kick-Off organiseerde enkele maanden geleden een Student Rock Rally. De winnaars kregen een plaatsje op de affiche van Student Kick-Off. Uiteindelijk trokken Black Tolex en Barefoot and The Shoes aan het langste eind. Opmerkelijk: beide groepen bedienen zich niet bepaald van het meest hippe genre. Black Tolex schipperde tussen bluesrock en grunge. De robuuste sound neigde af en toe naar Pearl Jam. De groep bleef aardig overeind op het reusachtig podium, dat mag best knap genoemd worden.

Barefoot & The Shoes stond met vertrouwen op het podium. Dat is logisch, want de groep won deze zomer haast elke muziekwedstrijd waaraan het deelnam. Dat was ook het geval met de Student Rock Rally waardoor de heren een plaatje op de affiche veroverden.

Zanger Brent Buckler is gezegend met een geweldige stem en daarmee pakte hij het Sint-Pietersplein moeiteloos in. De groep kan terug vallen op zeer degelijke blues- en folkrocksongs. Het publiek kreeg even een collectieve flashback naar Woodstock ’69. Barefoot & The Shoes bewees dat ze een groot podium en dito publiek aankunnen.

13u: Nicole en Hugo openen de festiviteiten

Kort na de middag weerklonk Goeiemorgen Morgen op het Sint-Pietersplein. Nicole en Hugo namen afscheid van de Gentse studenten. Dat deden ze in stijl. Hét showbizzkoppel bij uitstek reeg de classics aan elkaar. Ook al gaat het duo over een jaar met pensioen, vermoeid oogden ze allerminst. De studenten dansten en zongen alles mee. Nicole merkte dat ook op: 'Jullie zouden allemaal onze kleinkinderen kunnen zijn, maar ik vermoed dat er ook wat oude dozen in het publiek staan want jullie kennen al die oude liedjes.' 

'Geniet van het leven!' Die raad gaf Nicole de studenten nog mee. Met I Will Survive en You'll Never Walk Alone weerklonken twee rasechte evergreens aan het eind van de set en die werden luid meegekeeld. Als Nicole en Hugo I Will Survive zingen, dan gelóóf je dat namelijk ook.

De volledige line-up van Student Kick-Off kan u hier vinden.

 

Door Magali Degrande, Michiel Denys, Rudy Tollenaere. Foto's David Van Hecke en Steven Hendrix
AANGERADEN