Joke Verhegghe vervangt Hilde Baele tijdelijk, maar blijft wellicht definitief want Nathalie Pasqualino straks ook uit raad wegens verhuizing

Voorzitter gemeenteraad Hilde Baele (Open VLD) laat zich tot eind januari vervangen als raadslid en voorzitter

© Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

1 / 4

Hilde Baele, raadslid voor de Open VLD en ook voorzitter van de gemeenteraad, heeft aan haar partijvoorzitter Frederic Droesbeke gevraagd het ziektebriefje van haar dokter te aanvaarden, en wil zich tot eind januari laten vervangen als raadslid en voorzitter van de gemeenteraad. Hilde Baele, die een garage-carrosseriebedrijf runt, kreeg van haar dokter advies om het rustig aan te doen, om op die manier een burn-out te vermijden. Hilde Baele wordt in de gemeenteraad vervangen door Joke Verhegghe. Als Hilde Baele in februari 2015 terug naar de raad komt, zal Joke Verhegghe toch in de raad blijven zetelen, want vanaf dat moment vervangt ze raadslid Nathalie Pasqualino die zal verhuisd zijn.

Rudy Tollenaere

Het ziet er naar uit dat ze bij de Open VLD in de kosten komen om nieuwe naamkaartjes te laten drukken. Het tijdelijk afwezig blijven van Hilde Baele en de nakende verhuizing van raadslid Nathalie Pasqualino zorgde ervoor dat Open VLD-voorzitter Frederic Droesbeke wel heel diep moest gaan in zijn lijst van opvolgers die in aanmerking kwamen.

Zo bleek dat eerste opvolger Jens Van Lierde ook van plan is te verhuizen, tweede opvolger Steve Van Der Vennet kiest er voor om in de OCMW-raad te blijven, derde opvolger Youri Aelterman komt ook niet in aanmerking omdat hij een relatie heeft met Hilde Baele, en Charlotte De Schepper, de vierde opvolger, kan ook niet zetelen omdat haar mama Patricia Van De Weghe schepen is.

Op die manier kwam men bij Joke Verhegghe terecht. Die zou normaal gezien na twee jaar in de OCMW-raad komen, om André Marchand te vervangen, maar Joke kiest dus nu voor de gemeenteraad. Charlotte De Schepper, die niet in de gemeenteraad kan zetelen omdat haar mama dus schepen is, kan dan wel in de OCMW-raad zetelen, ter vervanging van Marchand.

Hilde Baele motiveert haar tijdelijke afwezigheid. Aanleiding is de hagelstorm van begin juni die voor een ongekend overmaat aan herstellingen van beschadigde wagens in haar bedrijf zorgt. Om een burn-out te vermijden raadde haar huisdokter haar aan geen bijkomende inspanningen te doen.

,Aangezien ik er prat op ga om elke gemeenteraad 100% voorbereid voor te zitten, vrees ik dat deze geliefde hobby één van de zaken zal zijn die er voorlopig zullen moeten aan geloven. De fierheid waarmee ik dit mandaat uitvoer laat immers niet toe dat ik enkel mijn zitpenning kom opstrijken, terwijl ik beter in mijn bed zou liggen' aldus Hilde Baele in haar brief.

De gemeenteraad moet dus op zoek naar een nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. De afgelopen maanden nam OCMW-voorzitter Patrick Maes die taak waar. Volgens de wet kan ook een raadslid van de oppositie de raad voorzitten, maar of dat voor de meerderheid een optie is, blijft natuurlijk de vraag.

Nu in het nieuws