Lochristi doet het licht vroeger uit dan nodig

Foto: if

Lochristi - Lochristi heeft besloten om proactief te werken om op die manier iets te doen aan de mogelijke energieschaarste die voor deze winter voorspeld wordt. Zo zal Lochristi alle accentverlichting bij openbare gebouwen,, zoals kerken vanaf 1 november tot april 2015 afschakelen. Dat bevestigt schepen van energie en milieu Patricia Van De Weghe (Open VLD). ,We namen inderdaad proactief de beslissing om vanaf 1 november (dat is het begin van de periode waarin er mogelijks risico op tekort en afschakeling kan zijn) alle accentverlichting af te schakelen en dat tot en met de maand april. Het gaat dan vooral om de verlichting van de kerken en andere openbare gebouwen zoals bijvoorbeeld het sierteeltcentrum LOS. We hebben daar al een akkoord over met Eandis', aldus de schepen.

 ,We zullen ook aan de middenstand vragen om hun reclameverlichting aan te passen als dat nodig zou zijn. De kerstverlichting in de vier dorpskernen blijft behouden: ,Wij houden er aan het toch gezellig te houden en de kerstverlichting van de gemeente bestaat al allemaal uit led-verlichting. In de gevallen dat er echt schaarste is, zal de kerstverlichting pas na 21 uur aangeschakeld worden, omdat dan de grootste piek in het verbruik voorbij is.' Verder wijst de schepen er nog op dat de lijst met gepubliceerde straten die in aanmerking komen voor afschakeling met de nodige zin voor nuance moet bekeken worden. 'De stratenlijst die recent bekend gemaakt is in verband met het afschakelplan in geval van een mogelijk energietekort moet met enige zorg en nuance bekeken worden. ' Zo reageert schepen van energie en milieu Patricia Van De Weghe (Open VLD). ,De lijst van straten per gemeente geeft aan waar er mogelijk een afschakeling kan zijn. Maar de energiestromen via het distributienet evolueren: de stroom komt bij de netgebruikers niet elke dag vanuit dezelfde cabine of vertreklijn. Daardoor is het voor de distributienetbeheerders niet mogelijk om voor elk adres of straat exact en met 100% zekerheid op voorhand te zeggen of er tijdens een afschakeling wel of geen stroom zal zijn. Precies omdat dat afhangt van de manier waarop de netten geschakeld zijn op dat ogenblik en of een cabine of vertreklijn waarmee men verbonden is op dat ogenblik wel of niet in dienst blijft.
,De eerder gepubliceerde informatie (lijst, hoofdgemeenten en straten per schaarsteschijf) is bijgevolg indicatief en vormt een momentopname van de netinfrastructuur die continu aan wijzigingen kan onderhevig zijn. De distributienetbeheerders wijzen dan ook elke aansprakelijkheid, gebasseerd op de door hun aangeleverde indicatieve gegevens af' , aldus de schepen.

De schepen verwijst voor verdere info naar de site van het gemeentebestuur en naar een van de volgende edities van Info Lochristi.

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN