Jens Van Lierde toch tijdelijk vervanger van Hilde Baele in gemeenteraad

Lochristi - In tegenstelling tot met wat de Open VLD eerder communiceerde, zal Jens Van Lierde toch tijdelijk Hilde Baele vervangen in de gemeenteraad, en niet Joke Verhegge. Dat blijkt uit de agenda van de komende gemeenteraadszitting. Jens Van Lierde kwam als eerste in aanmerking voor die vervanging (als raadslid, niet als voorzitter) maar zou daar aanvankelijk aan verzaken omdat hij na zijn studies van plan was te verhuizen. Ook Nathalie Pasqualino zou ontslag nemen , omdat ook zij volgend jaar verhuist. Daardoor kwam men, na een aantal andere verzakingen van kandidaten omdat ze ofwel in de OCMW-raad zitten of niet kunnen zetelen omdat ze familie zijn van een zetelend raadslid, bij Joke Verhegge terecht.

Bij de communicatie over de voorziene opvolging en het samenleggen van de puzzelstukken had de Open VLD- met één zaak geen rekening gehouden: Jens Van Lierde kan wel verzaken aan de tijdelijke vervanging (die zich nu aandiende), maar als hij ook verzaakt op het moment dat Nathalie Pasqualino verhuist, verzaakt hij aan een definitieve zit en is de Open VLD een opvolger kwijt. Stel dat Joke Verhegge naar de raad komt, omdat de kandidaten die haar voorgaan ook verzaken omdat ze bijvoorbeeld hun zetel in OCMW willen behouden , dan kan de Open VLD in een positie komen dat ze maar 1 opvolger meer hebben, zijnde Marleen Paelinck.

Met nog vier jaar te gaan durft men dat risico niet nemen, en zal Jens Van Lierde nu toch de tijdelijke vervanging van Hilde Baele doen. Nathalie Pasqualino blijft hoogstwaarschijnlijk op Lochristi wonen tot na de terugkeer van Hilde Baele, en op dat moment herbekijkt men alles.

Jens Van Lierde legt dus normaal gezien op maandag 27 oktober de eed af  als gemeenteraadslid.

 De Open VLD draagt Frederik Van Den Berghe voor als waarnemend voorzitter van de gemeenteraad, in vervanging van Hilde Baele. De wet voorziet dat de voorzitter van de gemeenteraad iemand van de oppositie mag zijn, maar de Open VLD maakt van die mogelijkheid geen gebruik. De nieuwe (in dit geval voorlopig tijdelijke) voorzitter wordt aangewezen op basis van akten van voordracht die ondertekend zijn door een meerderheid (14 dus in Lochristi) binnen de gemeenteraad. Volgens Open VLD-voorzitter Fréderic Droesbeke is de akte van voordracht voor Van Den Berghe door de 17 Open VLD-raadsleden ondertekend.

Het eerder bericht daarover kan u hier nog eens lezen.

 

 

 

 

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN