Lochristi tekent voor nog eens twee jaar Baloise Tour maar slaat 2016 over

  • Ook de schoolkinderen worden bij het gebeuren betrokken. En renners zijn nog vedetten die benaderbaar zijn.
Lochristi - Rob Discart, wielerdirecteur bij Golazo, en burgemeester Yves Deswaene (Open VLD) ondertekenden donderdagmiddag in bijzijn van schepen van Lokale Economie Patricia Van de Weghe en van sportfunctionaris Peter Geers een overeenkomst waarbij Lochristi zich engageert om de komende drie jaar twee keer startplaats van de Baloise Tour te zijn. Volgend jaar, op donderdag 28 mei 2015 is Lochristi startplaats van de tweede rit Lochristi-Knokke. Het jaar daarop, in 2016, gaat Lochristi even aan de zijkant staan, onder meer omdat Lochristi in dat jaar de kaart trekt van Floraliën Gent. Maar in 2017 doet Lochristi weer mee, en dan wel in vol ornaat: niet alleen als startplaats van een rit, maar als startplaats van de Baloise Tour zelf, met ploegenpresentatie de avond ervoor dus.

Voor de deelname in 2015 betaalt Lochristi 15.000 euro, twee jaar later, voor de formule waarbij er de avond voor de start ook een ploegenpresentatie is, bedraagt de deelnamekost 22.500 euro.

In eerdere discussies, na opmerkingen van de oppositie, liet de meerderheidsgroep binnen de gemeenteraad al duidelijk voelen dat men die uitgave verantwoord vindt. 'We bieden niet alleen iets voor de sportliefhebber, door de manier van aanpakken is de start van zo'n wielerwedstrijd  een gebeuren dat de mensen bijeenbrengt: een sociaal gebeuren, waar ook de lokale middenstand wel bij vaart. En door de media-aandacht is het ook goed meegenomen voor de uitstraling van Lochristi als dynamische gemeente' aldus burgemeester Deswaene.

Ook Rob Discart benadrukt de win-winsituatie: ,Lochristi maakt van de start inderdaad een sociaal gebeuren, het ontbijt waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat en de scholen die ingeschakeld worden. Ook de lokale middenstand speelt op het evenement in, waardoor wij voor Lochristi afwijken van ons normaal concept, waarbij wij als organisator normaal gezien onze eigen cateringdienst meebrengen. In Lochristi doen we dat bewust niet, precies door de aanpak van de gemeente.'

In 2015 zal het de vijfde keer zijn dat Lochristi startplaats is: de eerste twee jaar was Lochristi startplaats van de tweede rit, toen er een proloog in Buggenhout was, de afgelopen twee jaar was Lochristi startplaats van de eerste rit, waardoor er op de vooravond ook een ploegenpresentatie was. 

Beide partijen hopen op beter weer dan de afgelopen twee jaar: ,Dat we vandaag een contract tekenen komt misschien omdat we ooit na een editie met heel slecht weer gezegd hebben: we gaan door tot de zon schijnt!' lacht Rob Discart.

 

 

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN