Eredoctoraat voor beeldende kunstenares Berlinde De Bruyckere

Gent - De Gentse kunstenares Berlinde De Bruyckere, die met haar recente tentoonstelling in het SMAK bijna 90.000 bezoekers lokte, kreeg vrijdagnamiddag uit de handen van rector Anne De Paepe een eredoctoraat. De manier waarop kunstenares De Bruyckere de wetenschap via haar kunst een maatschappelijke uitstraling geeft was één van de argumenten die rector De Paepe vermeldde in haar lofrede aan de kunstenares. De Paepe wees er ook op dat het lichaam van de mens (en dier) en de vergankelijkheid ervan, één van de thema's van het werk van De Bruyckere is. De kunstenares werkt overigens samen met zowel de faculteiten geneeskunde en diergeneeskunde voor zowel haar inspiratie als realisatie van haar werken. De kunstenares was bij de uitreiking van het eredoctoraat geëmotioneerd. De uitreiking vond plaats op vrijdag 20 maart, omdat het dan Dies Natalis is, de geboortedag van de Universiteit Gent. Dit jaar bestaat de Universiteit Gent 198 jaar.

Andere eredoctoraten gingen naar de Australische historicus professor Christopher Clark, de auteur van het boek Slaapwandelaars, waarin hij de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog schetst.

ook de Duitse jurist Burkhard Hess, professor Mark van Loosdrecht (Nederland) en de Amerikaan John LiPuma kregen een eredoctoraat.De Amerikaanse Virginia Reef zou ook een eredoctoraat krijgen maar kon niet aanwezig zijn.

 

Door Rudy Tollenaere, foto David Van Hecke
AANGERADEN