FOTOSPECIAL - UPDATE. 38ste editie Filmfestival Gent van start

GENT - In bijzijn van honderden genodigden en onder massale mediabelangstelling ging dinsdagavond de 38ste editie van het Filmfestival van Gent van start. Goed voor 111 langspeelfilms en in totaal 400 vertoningen. Het festival opende dit jaar met de spionagethriller Tinker, Tailor, Soldier, Spy van Tomas Alfredson.

Update: foto's van de openingsreceptie kan u onderaan dit stuk bekijken.

Voor de openingsplechtigheid zakten Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V), tal van andere nationale en lokale politici, BV's, mensen uit film- en cultuursector en de academische- en bedrijfswereld af naar Kinepolis Gent. Van de vijf internationale juryleden waren Erik Poppe, Jessica Woodworth, Nathan Larson en Marion Döring aanwezig.

De vertoning van openingsfilm 'Tinker, Tailor, Soldier, Spy' werd bijgewoond door regisseur Tomas Alfredson, componist Alberto Iglesias en acteur Benedict Cumberbatch. In de spionagefilm, die voor het eerst in België te zien is, speelt Cumberbatch de rol van Peter Guillam, de rechterhand van een ex-spion (Gary Oldman) die opgeroepen wordt om een Russische mol in de Britse geheime dienst uit te schakelen. Cumberbatch is in België voor de opnames van Parade's End, een prestigieuze BBC-HBO serie die in het najaar van 2012 ook op de VRT te zien zal zijn.

Het festival toont de komende twaalf dagen zo'n 110 langspeelfilms en 26 kortfilms. In de officiële competitie zitten dit jaar drie Belgische producties: Blue Bird (Gust Van den Berge), The Invader (Nicolas Provost) en L'Hiver dernier (John Shank). Het retrospectieve programma focust dit jaar op het oeuvre van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Het Filmfestival Gent loopt van 11 tot en met 22 oktober.

 

Meer info over het Filmfestival Gent kan u hier vinden.

 

Door Rudy Tollenaere