Jan Hoet opent jubileumtentoonstelling galerie S&H Debuck

Gent - In een volgelopen galerie opende Jan Hoet de tentoonstelling 'Het Paradijs_ Le Paradis_ The Paradise' in galeire S + H De Buck in de Zuidstationstraat. Hij prees het taaie doorzettingsvermogen en de blijvende nieuwsgierigheid van Hermine De Groeve. 'Ik was een ambtenaar, maar zij moest het altijd zelf en met eigen middelen doen', zei hij.

Veel kunstenaars,vrienden en kennissen waren present op de feestelijke opening voor de 40ste verjaardag van galerie S & H De Buck in de Gentse Zuidstationstraat 25. Hermine De Groeve en haar man Siegfried De Buck,de bekende juwelenontwerper, houden al 40 jaar een galerie op de been. Eerst 15 jaar op de Kuiperskaai, waar ze nog jong en naïef tewerk gingen, later in een prachtig herenhuis in de Zuidstationstraat, dat deels galerie, deels atelier, deels woning is . Ook hun drie kinderen, Isolde, Helmut en Pearl en zelfs hun zes kleinkinderen hebben de zin voor kunst meegekregen, onder meer door die dagelijkse omgang ermee.

China

Hermine overliep in haar toespraak in vogelvlucht die 40 jaar en stond stil bij tal van evenementen, die soms tot in Amsterdam en zelfs Peking leidden. Ze bedankte vooral de kunstenaars met wie ze al die jaren heeft samengewerkt. Sommigen waren er begonnen en later weggegaan. Anderen bleven trouw. In maart wil ze, met Stef Van Bellingen als curator, nog een tweede feestelijke tentoonstelling openen met 'haar' kunstenaars. In de eerste reeks stelt ze 41 kunstenaar tentoon. De meesten maakten voor deze expositie nieuw werk. 

Kunst en geld

Jan Hoet zei dat Hermine met de titel Het Paradijs iets liet doorschemeren van haar intenties De titel reflecteert haar zoektocht en de hoop die ze stelt in de kunst. Hij herinnerde zich nog hoe Berlinde De Bruyckere _ vandaag een internationaal gerenommeerde kunstenares _ bij De Buck begon. En Delvoye. En Hugo Debaere en nog anderen. Hij prees haar omdat ze haar eigen gang bleef gaan, meer met geloof in kunst dan in geld. 'Want als er vandaag over kunst wordt gesproken gaat het al vlug ook over geld en veilinghuizen als Christie's en Sotheby's. Je hebt verzamelaars met schone verzamelingen waar je alleen maar catalogi van Christie's en Sotheby's ziet staan', zei hij.

Hij stipte aan dat Hermine verder keek dan de Gentse of Vlaamse grenzen en zich laafde aan grote tentoonstellingen als Documenta en de Biënnale in Venetië.

Fraaie catalogus

Voor de 40ste verjaardag werd een fraie catalogus uitgegeven met diverse teksten in en een vormgeving door Philip Henderickx en Meltem Elmas.

Paradistanbul

De 333ste bezoeker van de galerie _ na de opening _ wint een Paradijsreis naar Paradistanbul.  Kunstenaar Emiel Hoorne en Hermine De Groeve bieden die aan.

Galerie S & H De Buck, Zuidstationstraat 25, 9000 Gent. tel. 09-225.10.81 
Open woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag van 15 tot 18 uur. En op afspraak;

 

 

 

 

 

 

Door Karel Van Keymeulen