Too Tangled stelt derde album Stay Restless voor in Charlatan

GENT - Zaterdagavond vond in café De Charlatan de release plaats van het nieuwe album van het Gentse indie-electro-rock-duo Too Tangled. De plaat kreeg de titel Stay Restless mee en ligt vanaf maandag 7 april in de winkel. Stay Restless is het derde studio-album van het tweetal Roeland Vandemoortele en Eva Buytaert, in een vorig leven nog een koppel.

De muziek van Too Tangled is een mix van rauwe gitaren en elektronica, heet sexy en dansbaar te zijn en wordt vaak in dezelfde adem genoemd als The Yeah Yeah Yeahs, The Kills of The Velvet Underground.

Met hun tweede album Where The Echoes Die (2012), dat lovende kritieken kreeg uit binnen- en buitenland, toerde Too Tangled doorheen Europa; vooral in Duitsland (met onder andere een optreden in de prestigieuze, hippe club Lido in Berlijn), Zwitserland en Oostenrijk, waar het duo vooralsnog meer voet aan de grond krijgt dan in thuisland België.

Het album Stay Restless is dan ook  het muzikale kind van dat rusteloze toeren en is een verzameling van sfeerbeelden en fragmenten van een leven onderweg. Net als bij Where The Echoes Die nam Ian Davenport, die eerder onder meer samenwerkte met Supergrass, ook deze productie op zich. 

IJscodeuntje

Openen deed Too Tangled in De Charlatan vanuit de heup met het titelnummer Stay Restless. Een donkere, zwoele gitaarrif in dialoog met de nog zwoelere stem van Eva Buytaert zette  meteen de toon voor de rest van de avond. 'It's been a long time coming', gag ze als boodschap aan het publiek.

We zijn beland op een klamme, zweterige zomernacht. Bad Start tekende meteen voor het eerste duet, een in het oor springend handelsmerk van de groep, van het album. 'I gave it all I can, I gave it all I had'..

Ook in contrasten blinkt het duo uit. Racing Heart begint met een vrolijk ijsco-deuntje, maar wordt gaandeweg bitter en klagend. Roeland Vandemoortele laat in dat nummer zijn gitaar pijnlijk snerpen naar een scherp geluid dat zo lijkt weggeplukt uit de Pixies. Met Shuffle Baby en Eisbär, een cover van het Zwitserse Grauzone, bracht Too Tangled tussendoor nog werk uit hun tweede album. 

Beat poetry

Halverwege de set lastte het Gentse duo een rustmoment in met Black Mark, ingeleid door een stukje beat poetry zowaar, en Crows, een gewrongen, ongemakkelijk walsje waaruit een tedere schoonheid spreekt. Maar al snel stuwde Too Tangled het tempo weer de hoogte in. Lust For Blood bedacht Roeland Vandemoortele met een speelse honky-tonk outro, die hij quasi nonchalant temidden het publiek ging spelen.

 Als volleerde verkopers eindigde Too Tangled met de eerste single van de plaat, Place Of Gold. Het uiterst dansbare refrein, dat bij momenten doet denken aan Daan, werkt als een langgerekte val waartegen de luisteraar niks kan beginnen en hem achterlaat met een krachtige dreun in de maag.

Sussen deed Too Tangled in het bisnummer met het heel rustige I Found A Way. Meteen wordt duidelijk dat de parallel met The Velvet Underground niet uit de lucht is gegrepen: Roeland leek bij momenten een Gentse Lou Reed, Eva zijn Nico.

SETLIST

1.    Stay Restless
2.    Bad Start
3.    Racing Heart
4.    All Sad Clowns
5.    Shuffle Baby
6.    Black Mark
7.    Crows
8.    She Gets What She Can
9.    Eisbär
10.    Lust For Blood
11.    Place Of Gold
BIS
12.    I Found A Way

Door Riek Broekaert, foto Steven Hendrix
VOOR ABONNEES