Brielmeersen herbergen één van de grootste Vlaamse ooievaarskolonies

Prachtige foto van ooievaar in volle vlucht Foto: Denis Pieters

Deinze - Op schilderijen van de oude Vlaamse meesters is al eens een ooievaarsnest te zien op de schouw van een woning. Maar eind vorige eeuw waren ze in Vlaanderen een zeldzaamheid geworden. Enkel in het Zwin en in Planckendael leken de statige vogels zich nog thuis te voelen. De grote ooievaarskolonie in de Brielmeersen is bij toeval ontstaan. In 2004 kreeg beheerder Adelin Haelvoet drie mannelijke ooievaars ten geschenke van een particulier, allemaal mannetjes weliswaar.

Men hoopte na drie jaar op nakomelingen en er werd alvast een eerste nestpaal geplaatst. Toen in 2007 een eerste wild exemplaar neerstreek was de verwachting groot, maar het bleek opnieuw een mannelijk exemplaar te zijn.

Maar in 2010 kondigde een fiere Adelin Haelvoet aan dat de eerste zes kuikens waren geboren. Dat moet een hoogtepunt zijn geweest voor het stedelijke recreatiedomein de Brielmeersen, ontstaan halverwege de jaren zeventig. Zelfs het persagentschap Belga verspreidde er een bericht over. 

Enkele jaren later en een aantal nestpalen verder, is  de kolonie nu zowat uit de voegen gebarsten en één van de grotere van het land geworden. Er strijken nu vele tientallen exemplaren neer en een aantal van hen  overwintert in de Brielmeersen.  

Meer info over the making of van de Deinse ooievaarskolonie in het nieuwe boek 'De geschiedenis van Deinze en 't Land van Nevele in 112 verhalen'. Ook op zondag te verkrijgen, nl. in bakkerij 'In de Roskam' op de Markt en in het museum Mudel in Deinze, waar op dit ogenblik nog de geslaagde Jozef Cantrétentoonstelling loopt.  

Door Stefaan De Groote
  • VOOR ABONNEES