Dirk Cordeel in Galerij der Prominenten

De gelauwerde onthulde zelf zijn naam op de koperen plaat in de hal van de Kamer van Koophandel. Hij kreeg een applaus van onder meer minister Muyters en schepen Koen Wellens (beiden N-VA) Foto: KVK

Antwerpen / Zwijndrecht - Voor zijn opvallende verdienste op economisch vlak, heeft Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland vanavond CEO Dirk Cordeel van bouwbedrijf Cordeel Group opgenomen in haar Galerij der Prominenten. "Ik ben enorm dankbaar en erkentelijk voor deze eer’, sprak de Wase topondernemer bij de officiële inhuldiging van de bijhorende gouden plaat.

Een tweehonderdtal prominenten en ondernemers tekende woensdagavond aanwezig op de Antwerpse hoofdzetel van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland voor het feestelijke moment. Deze erkenning dankt hij volgens Kamervoorzitter Jo De Backer aan zijn vakmanschap en de ondernemingszin waarmee hij sinds 1979 samen met zijn broer Marc het bedrijf van zijn vader voortzet.

Het krachtig engagement van Dirk Cordeel sprak ook uit het laudatio van Gabriël Delporte, gewezen secretaris-generaal van Confederatie Bouw. "Ik heb Dirk in 1987 leren kennen als youngster bij de federatie van algemene aannemers, via de sectorale besprekingen in het paritair comité voor het bouwbedrijf en het beheer van het vroegere Fonds voor Bestaanszekerheid. ‘De drie patronale organisaties in het paritair comité kon hij op een lijn brengen. Voor Dirk was er een tijd van discussie, maar ook een tijd van conclusie. Door zijn overtuigingskracht wist hij ‘Cordeel-kordaat’ iedereen achter de patronale visie te scharen. Hij kon ook zeer goed het onderscheid maken tussen zijn bedrijf en het sectorale belang."
Na al die lovende woorden stelde Dirk Cordeel zich dankbaar en bescheiden op. ‘Als ondernemer vind ik het vanzelfsprekend dat mijn interesse breder moet zijn dan enkel onze eigen onderneming. Deel  uitmaken van Voka- Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, Confederatie Bouw en het Verbond van Belgische Ondernemingen heeft mij een duidelijk inzicht gegeven hoe onze economische maatschappij werkt en evolueert’, sprak hij. 
Als topondernemer in het Waasland houdt hij er nog steeds een uitgesproken mening op na.‘De historische achterstand van 50 jaar niet investeren in verkeersinfrastructuur heeft als gevolg dat we nu stilstaan. Alle dagen gemiddeld 300 kilometer aan files wurgt onze economie. 
Samen met zijn broer Marc heeft Dirk Cordeel sinds 1979 de leiding over Cordeel Group. Dit bouwbedrijf was in 1934 door hun vader Ghislain Cordeel opgericht als schrijnwerkerij. In de jaren negentig opende de groep haar eerste buitenlandse vestigingen. Met zo’n 1.000 medewerkers realiseert ze bouwprojecten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije en Roemenië. Dat resulteert in een omzet van meer dan 400 miljoen euro per jaar. Cordeel Group heeft onder andere het Deurganckdok in de Antwerpse haven, het Waasland Shopping Center, de parkeergarage Grote Markt in Sint-Niklaas en de reconversie van de site-Boelwerf tot woonzone (de Zaat) en kmo-zone gerealiseerd.

 

Door Staf De Lie