'Ik heb nog alle dagen spijt van de twee Duitsers die ik doodde in Nevele'

Lieven De Ruyck, Catherine De Groote en Alex Dhondt luisteren met belangstelling naar Charel Van Uytven Foto: Het Land van Nevele

Deinze / Nevele - Charel Van Uytven, oudstrijder van de Tweede Wereldoorlog zal wellicht zoveel belangstelling niet meer verwacht hebben. Maar liefst vier bestuursleden van de heemkundige kring Het Land van Nevele waren naar Grobbendonk afgezakt om hem te interviewen: André Bollaert, Alex Dhondt, Catherine De Groote en Lieven De Ruyck. De kans is groot dat hij een van de allerlaatste nog levende Belgische militairen is die in 1940 in de streek gevochten heeft. Charel wordt binnenkort honderd jaar.

Hij was einde mei tijdens de Achttiendaagse veldtocht een van de uitgeputte soldaten, die nog een laatste keer probeerde stand te houden aan het Kanaal van Schipdonk.  

Honderd kilometer verder, in Duinkerken, werd alles in gereedheid gebracht voor de evacuatie van honderdduizenden soldaten naar Engeland. Vandaar dat het  Belgisch leger nog eens alles op alles zette om de Duitse pletwals tegen te houden. Tussen Deinze en Nevele lagen achter de vaart enkele regimenten. In Vinkt zaten de zwaarbewapende Ardeense Jagers. Het was de voorbode van de Leieslag, het laatste grote gevecht van het Belgisch leger. 

Het verhaal van Vinkt en Meigem doet bij velen een belletje rinkelen, maar het is minder bekend dat ook in en rond Nevele nog zwaar werd gevochten.

Charel nam volop deel aan de strijd: 'In Nevele heb ik met een handgranaat te smijten twee Duitse soldaten gedood. Ik wou niemand doden, maar we moesten ons beschermen. Ik voel mij daar nog steeds slecht over. Dagelijks vraag ik om vergeving. De oorlog heeft zo’n diepe indruk op mij nagelaten... je kan je dat niet voorstellen.'

Er gebeurde een opname van het interview en het zal in 2020 als reportage worden getoond. Het zal eveneens verschijnen in een van de volgende nummers van het erfgoedtijdschrift Het Land van Nevele.

Info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

www.landvannevele.com

Door Stefaan Stefaan De Groote
AANGERADEN