Ambachtelijke bakkerij In de Roskam verkoopt boek '112 histories'

Foto: In de Roskam

Deinze / Nevele - Niet alleen Lies van Letters & Co en Nancy van De Standaardboekhandel hebben de komst van het boek '112 histories uit Deinze en 't Land van Nevele' met enthousiasme ontvangen en meteen in de etalage gelegd. Er is ook veel interesse van de bekende bakkerij 'In de Roskam' op de Markt van Deinze. Gerda bood spontaan aan om het nieuwe boek over streekgeschiedenis te helpen verkopen. Vanaf vandaag is het nieuwe fusieboek dus te verkrijgen in de ambachtelijke bakkerij van Gerda en Nico op de Markt 151.

Het Kongoplein was in het verleden al het decor voor historische gebeurtenissen. In 1908 werd er een monument ingehuldigd ter ere van Jules Van Dorpe, een Deinzenaar die het tot opperbevelhebber bracht van het leger van Leopold II in Kongo eind 19de eeuw. Iedereen was toen vol lof voor de kleine Vlaming die het zo ver had geschopt. Maar de huidige generaties kijken ondertussen met andere ogen naar de wreedheden die toen zijn gebeurd. 

In mei 1940 stonden 150 bewoners van de Markt in doodsangst samengetroept op het Kongoplein. Zij waren vooruitgedreven door de Duitse troepen die niet over het kanaal konden door de felle weerstand van de Ardeense Jagers. Een obus viel op de massa. Er vielen uiteindelijk 38 doden bij de burgers. 

'112 histories uit Deinze en 't Land van Nevele' is verder nog te koop bij den Inktpot in Astene, de Rotonde in Nevele en 't Pestelijntje in Hansbeke. Ook twee erfgoedverenigingen helpen mee. Het boek is eveneens te krijgen bij de Erfgoedcel Leie en Schelde in de Tolpoortstraat 79 (open tijdens werkuren) en het Erfgoedcentrum van de heemkundige kring Het Land van Nevele in Hansbeke (open iedere dinsdagavond en de eerste zondag van de maand, Hansbekedorp 10A). 

Door Stefaan Stefaan De Groote
AANGERADEN