Kleine Godeliva was erbij toen in haar dorp Poesele tientallen mensen omkwamen

  • Godeliva als kind. Zij verloor, zoals zoveel kinderen in onze streek, totaal onverwacht haar vader tijdens de meidagen van 1940
Deinze / Nevele - Tijdens de Achttiendaagse Veldtocht probeerde het Belgisch leger einde mei 1940 een laatste keer front te vormen tegen de Duitse overmacht. In en rond Deinze slaagden regimenten van de Ardense Jagers erin om gedurende enkele dagen de opmars te stuiten, tot grote woede van de Duitse aanvallers. Het gevolg was een grote slachtpartij. Meigem en Vinkt klinken bekend in de oren, maar ook in het naburige kleine Poesele kwamen minstens 27 mensen om in de strijd rond de Poekebeek. De tienjarige Godeliva verloor toen haar vader, burgemeester Raymond De Boever. Nu na tachtig jaar doet ze haar verhaal in een digitale evocatie van de heemkundige kring.

In totaal stierven tijdens de periode 25 tot 28 mei 1940 minstens 27 personen op Poesels grondgebied. Maar het zijn er vermoedelijk meer, want nadien bezweken wellicht nog mensen aan hun verwondingen.  

De strijd in een klein dorp als Poesele staat dan ook symbool van wat op andere plaatsen in de streek is gebeurd en achteraf 'de Leieslag' heette. 

Poeselaar André Bollaert en erevoorzitter van 'het Land van Nevele' coördineerde over deze gebeurtenissen een reportage. Catherine De Groote stond in voor regie en vormgeving. Lieven De Ruyck deed het camerawerk en Alex Dhondt zorgde ervoor dat de militaire gebeurtenissen in de jcontext werden geplaatst. Ook Luc Bauwens leverde ondersteuning. 

Het eindresultaat is een beeldreportage van 45 minuten met onder meer interviews, getuigenissen, aanvalsplannen.

Het was eerst de bedoeling om de reportage te voorzien in de kerk van Poesele, met een herdenkingsmoment op de plaats waar burgemeester De Boever de dood vond. Maar de corona-epidemie besliste er anders over. 

Bij de heemkundige kring besliste men om het momentum niet zomaar te laten passeren. De reportage komt nu op de eigen website, op maandag 25 mei om 10 uur, precies 80 jaar geleden nadat Raymond De Boever in dramatische omstandigheden om het leven kwam.

De evocatie kan op computer of smartphone vanaf 25 mei worden bekeken via www.landvannevele.com – Poesele Mei 1940.

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

Door Stefaan De Groote
AANGERADEN
Meest recent