Channel Zero: Een tsunami van nostalgie en gitaargeweld in Vooruit.

  • Channel Zero
Gent - Een mosh pit, een pintje en een klinkende line up met als headliner Belgische metaltrots Channel Zero. Wat moet een metalhead nog meer? Terwijl Clouseau 300 meter verder in het Capitole in alle rust haar 30ste verjaardag vierde, was de Vooruit even het epicentrum van de metal.

 

 

Het leeuwendeel van het publiek kwam natuurlijk voor Channel Zero die haar nieuw album ‘Exit Humanity’ maar al te graag wou afvuren op haar fans. Toch wist organisator Alcatraz twee band te strikken die de perfecte opwarmers waren.

De Westvlamingen van King Hiss brachten vurige stoner met een rock ’n roll attitude. Zanger Jan Coudron zou perfect kunnen aarden in een microloos tijdperk. Hij zong het lied ‘King Hiss’ zonder micro en was tot achteraan de concertzaal duidelijk te verstaan.

De sensatie van de avond was Evil Invaders. Het publiek werd gekatapulteerd naar het begin van de jaren tachtig. Op de voorgrond twee vingervlugge gitaristen en een bassist die wijdbeens, in een stretch jeans getooid de ziel uit hun lijf speelden. Het deed ons even terugmijmeren aan de vroege platen van Metallica.

Op de tonen van John Muphy’s ‘Don Abandon Alice’ kwamen de bandleden van Channel Zero onder luid applaus een voor een het podium op. Zanger Franky De Smet - Vandamme had er duidelijk zin in. Hij had zijn stem gesmeerd en zijn mooiste botten aangetrokken. Opvallend was dat we in tegenstelling tot de vorige bands af en toe een gemeende glimlach cadeau kregen. “Al acht keer stonden we hier in de Vooruit en ook vandaag gaan we er een feestje van maken!” riep De Smet Vandamme. Zo gezegd, zo gedaan.

De band is niet meer de Channel Zero van de jaren negentig. Enkel Franky en bassist Tino De Martino kunnen het prille begin nog navertellen. Hun nieuwste album ‘Exit Humanity’ klinkt anders. De Amerikaanse lead gitarist Mike Doling, die de meeste nummers van het nieuwe album schreef houdt kennelijk van symfonische metal. Spijtig dat we tevergeefs bleven zoeken naar dat keyboard op het podium. Als we synths horen, dan willen we die ook zien. Een nieuwe aanwinst en absolute meerwaarde is ritmegitarist Christophe Depree. Hij is rock solid en het perfecte maatje voor Doling.

Het vijftal speelde even energiek als vanouds. Ook van de nieuwe nummers (over Trump, de aanslagen van 22 maart in Brussel en elders ter wereld) dansten de haren op onze rug synchroon met de dubbel basdrum van Antonopoulos. Een Grieks-Amerikaanse drummer-jongleur die ons helpt om het verlies van ex-drummer Phil Baheux te verwerken.

De immer sympathieke Franky DSVD: ‘Ik zal ook geven waar jullie echt voor gekomen zijn”. De classics! We kregen doorheen het optreden de hitjes van vijfentwintig jaar terug. ‘Fools parade’ en 'Bad to the bone' werden luidkeels mee geschreeuwd door het publiek en bleken mosh pit proof. We overleefden een tsunami van decibels* en nostalgie tijdens  het slotstuk. Tijdens Help, Suck my Energy, Reign in Blood (een cover van Slayer) en Black Fuel werd het verder zeer voorname en gedistingeerde publiek in een moshpit gezogen. Channel Zero mag zich van ons nog altijd de beste metalband van België noemen.

 

(*het viel eigenlijk wel mee hoor)


 

Door Klaas Vandromme - foto: Steven Hendrix
VOOR ABONNEES