Café Studio Skoop opnieuw open

Gent - Sinds 1 augustus is het café van de art-house cinema Studio Skoop aan het Sint-Annaplein opnieuw open. Vroeger was het café de hele zomer gesloten, nu doet Studio Skoop de deuren van het café al op 1 augustus open. Studio Skoop werd ook opgenomen in de lijst van 50 beste art-house bioscoopcomplexen van Europa. "Lezen dat je bij de 50 beste van Europa bent, doet altijd deugd" aldus Skoopbaas Walter Vander Cruysse.

"Ze hadden onze naam wel eerst fout gespeld" aldus Vander Cruysse, maar toen we dat meldden pasten ze het na een kwartuurtje al correct aan. De lijst is ook niet opgemaakt als een ranking, de steden staan alfabetisch opgesomd. De vermelding staat op de site Spotted By Locals en het was een Skoopbezoeker die er op uit kwam en het ons meldde en op Facebook zette", aldus Vander Cruysse.

Het café mag dan wel een maand gesloten geweest zijn, de programmatie van de filmzalen liep gewoon door. "Al moesten ook wij natuurlijk de gevolgen dragen van de enorme hype rond het WK voetbal en de Rode Duivels, en het zeer warme weer. We mogen hier dan wel al jaren airco-zalen hebben, de Belgen hebben nog niet dezelfde mentaliteit als de Amerikanen: Amerikanen zoeken bij hitte de koelte van een cinemazaal op" aldus Vander Cruysse, "wij doen dat blijkbaar nog niet."

Het café van Studio Skoop was van in de beginjaren gekoppeld aan de filmzaal, en groeide destijds uit tot een verzamelplek van geëngageerde kunstenaars. Dat is ondertussen uiteraard fel geëvolueerd. 

Goed vijf jaar geleden haalde Walter Vander Cruysse Rudy Victor Ackaert in huis om het café opnieuw op de Gentse horecakaart te zetten. Het café, dat een heel bijzondere en authentieke stijl had, werd 'gemoderniseerd' maar met heel veel respect voor het verleden. De meeste uitvergrote foto's van legendarische filmbeelden werden vervangen door foto's die de Gentse fotograaf Kris Dewitte maakte van onder anderen Scarlet Johansson, Delfine Bafort.

"Het café is dan wel gekoppeld en geworteld aan het bioscoopcomplex aan Sint-Anna, het kan ook bezocht worden zonder dat men naar een film gaat" aldus  Floris Vandekerckhove, die al in de filmzalen en het café werkte toen Rudy Victor Ackaert de restyling doorvoerde, en nu het café uitbaat.

"Het café staat vooral bekend voor de kwaliteit van de wijn en voor het aanbod aan vooral blonde streekbieren" aldus Vandekerckhove. Er is ook een terras op de stoep.

Café Studio Skoop. Elke avond vanaf 19 uur. Sint-Annaplein 63. Momenteel lopen onder anderen The Man Who Killed Don Quichote en A Space Odissey in Studio Skoop. Voor de gedetailleerde programmatie: klik hier.

Over Studio Skoop verscheen nog niet zo lang geleden het boek Skopiumschuivers, waaraan ook een tentoonstelling gekoppeld was.

Door Rudy Tollenaere, foto Steven Hendrix
AANGERADEN