The Bonnie Blues: geen blues, maar vrolijk stoute deuntjes

  • The Bonnie Blues
Gent - Dat ze zich The Bonnie Blues noemen is een beetje misleidend, want Nele Paelinck (viool, eerder bij School is Cool en ook De Nieuwe Snaar), Laura Vanden Heede (gitaar) en Juno Kerstens (contrabas) brengen veeleer oude (jazz)standards en swingende barbershops. Ze refereren wel eens naar de jaren 20 tot 50 van de vorige eeuw, maar dan hebben ze het vooral over de stijl waarin ze hun nummers brengen. Want de drie schrikken er ook niet voor terug om Frank Zappa en The Beach Boys over hun muzikale knie te leggen.

Het zou een 'feminale' avond worden, zo kondigde Marie Follebout het concert in de Missy Sippy aan, en de drie keken even op van die term, maar konden er best mee om. Als Paelinck, Vanden Heede en Kerstens in de huid van The Bonnie Blues kruipen, dan trekken ze strakke kleren aan, wordt het haar goed in de plooi gelegd en wordt de sfeer van de interbellumperiode inderdaad opgeroepen.

De drie brengen geen eigen werk, maar zeggen dat ze standards gewoon coveren, zou hen oneer aandoen. The Bonnie Blues halen de nummers flink door de arrangementenmolen, tot sommige zelfs onherkenbaar klinken, al mag dat dan ook weer niet verkeerd geïnterpreteerd worden.

Niet alleen de kledij van de dames is een beetje stout, ook de bindteksten (er is niet veel meer nodig om het woord cabaret te gebruiken) en de teksten van de nummers zelf zijn ook wel eens ondeugend. Als het over kokosnoten en poezen gaat, dan moet dat. niet altijd letterlijk genomen worden. In een nummer over een glazenwasser zingen de dames niet zomaar over hoeveel water en zeep de man gebruikt, maar wat hij allemaal onder ogen krijgt tijdens de uitoefening van zijn taak.

Eeen beetje stout dus, maar Paelinck is zo attent om het publiek daar vooraf op te wijzen. De drie halen met het publiek ook een en ander uit. En ze zijn meertalig: Engels, Spaans, Frans, en zelfs een beetje Vlaams. Goed gedaan, heel plezant, en voor alle duidelijkheid ook drie goede muzikanten. Pas anderhalf jaar bezig, voorlopig in het kleinere circuit, maar ze stonden wel al op Dranouter. Warm aanbevolen als ze in uw buurt komen.

 

 

 

Door Rudy Tollenaere, foto Steven Hendrix
VOOR ABONNEES