Fotografen gaan creatief aan de slag met hun archiefmateriaal

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

1 / 11

In de gebouwen van de vroegere technische school aan de Lindenlei 38, waar nu Nucleo onderdak vindt, stellen 9 fotografen, waaronder nogal wat Gentse, werk tentoon. Het gaat over een mix van beroepsfotografen en amateurfotografen. Het merkwaardige aan de tentoonstelling is dat de fotografen niet echt met gloednieuw werk naar buiten komen, maar creatief aan de slag gingen met hun eigen archiefmateriaal. Een en ander is het resultaat van een workshop waar de negen fotografen gezamenlijk aan deelnamen in het Fotomuseum in Antwerpen.

Rudy Tollenaere, foto Steven Hendrix

Eén van de fotografen is Bert Bossaert, in het dagelijkse leven communicatiemedewerker bij concertorganisator Democrazy en ook actief bij DOK: "Die workshop dateert van september van vorig jaar, en van de Nederlandse kunstenaar Paul Kooiker kregen we de opdracht om ons fotowerk dat we vroeger maakten mee te brengen, en daar op elk op een andere creatieve manier aan de slag mee te gaan. Aanvankelijk dacht ik er aan om iets in boekvorm te doen, maar uiteindelijk koos ik ervoor om ogenschijnlijk banale snapshots heel sterk uit te vergroten. Ik zette ze ook om van kleur naar zwart-wit, sneed ook de 'overbodige' achtergrond weg, om op die manier alle aandacht naar het onderwerp zelf te trekken." Die ingrepen, gecombineerd met het formaat van 2 op 3 meter leveren best wel een verbazend effect op. Opvallend en toch bijna onzichtbaar, is dat de foto's van 2 op 3 meter niet geprint zijn op dat groot formaat, maar op niet minder dan 121 prints van A4-formaat en daarna netjes tegen elkaar gekleefd zijn. Als een perfecte puzzel, waar je de snijlijnen niet van ziet.

Els Vandenberghe is net als Bert Bossaert een Gentse en amateurfotograaf, want in het dagelijkse leven medewerker bij het VAD, het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. fotografeert hooddzakelijk met haar gsm. "Gewoon omdat ik die altijd bij heb. Ik ga zelden doelgericht op reportage, op zoek naar een bepaald thema of onderwerp, maar fotografeer wat mij triggert, boeit en opvalt. Dat kunnen op het eerste gezicht voor de buitenwereld banale losstaande beelden zijn, maar in de workshop leerde ik dat je met die foto's aan de slag kan, zodat het lijkt alsof ze in een film aan de bezoeker voorbij trekken." Soms bevreemdende beelden, genomen vanuit de trein. Beelden ook die misleiden, en die je doen glimlachen als de fotografe er de ware toedracht van vertelt. Als blijkt dat een gat in een paar netkousen niet altijd is wat het lijkt. En een close beeld van een aantal plantjes achter een raam, dat de indruk wekt dat het een oerwoud lijkt.

Arian Chistiaens is wel een beroepsfotografe. Al jaren afgestudeerd aan het KASK in Gent en ondertussen zelf lesgeefster aan de laatstejaarsstudenten fotografie aan het KISP. "Ik voelde me wel aangetrokken door de heel specifieke opdracht van de workshop om met mijn archief aan de slag te gaan. Ik geef ondertussen les, heb kinderen, dus heb ik niet meer de luxe om me gedurende een bepaalde periode vrij te maken om nog eens voor mezelf te werken. En door die workshop verplichtte ik het mijzelf", aldus Arian Christiaens.

"Ik had nog heel veel beelden van van 15 jaar geleden, van mijn broer, die nu mijn zus is. Toen was er nog geen sprake van een transgenderproces. En ik had een tweede reeks beelden, van goed twee jaar terug. Tijdens de masterclass zijn de portretten samengekomen in de vorm van een boek. Beelden van wie ik kende als mijn broer en wie nu mijn zus is." aldus Arian, die naar aanleiding van de tentoonstelling het boek Xenia maakte.

Nog een professionele fotografie die deelnam aan de workshop en de daaruit voortgevloeide groepstentoonstelling Chance & change is Kaat Pype. Voor een eindwerk vroeg Kaat Pype aan een reeks vrouwen uit haar omgeving om zich te laten fotograferen met de focus op het lichaamsdeel waarover ze zelf het minst tevreden waren. Op die manier tonen de betrokkenen, en de fotografe, schoonheid die imperfect is. Pype verwerkte heel veel materiaal van dat werk in een bijzondere setting.

Chance & change. Nucleo. Lindenlei 38, Gent. Nog op zondag 10 maart van 11 tot 19 uur en op zaterdag 16 en zondag 17 maart van 11 tot 19 uur. Met bovenop de vier vermelde fotografen ook nog werk van volgende fotografen: Sarah Eechaut, Hanne Lamon, Ilse Oosterkamp, Neeltje Drijfhout en Marta Marinotti.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent