Douze Points voor Tiny Legs Tim… gelukkig niét in een jasje van Walter Van Beirendonck

  • Tiny Legs Tim
Gent - Voor we er echt aan beginnen. Het is de fotograaf die het ideetje van de titel bedacht, en hij bedacht dat goed. Terwijl dinsdagavond de Belgische deelnemer aan Eurosong (in een pakje van Walter Van Beirendonck) naar huis gestuurd werd, stond Tim De Graeve, beter bekend als Tiny Legs Tim in de grote zaal van de Handelsbeurs. Beetje zonde dat er slechts een paar honderd mensen kwamen opdagen, want Tiny Legs Tim speelde, geflankeerd door 8 muzikanten, waaronder een blazerssectie van 3 eenheden, een heel puike set. Douze points, zo oordeelt fotograaf Steven Hendrix, en wie zijn wij om hem tegen te spreken.

1 (Tiny Legs Tim)- plus 8, dat maakt 9. Zo leerden we het wellicht al in het eerste studiejaar. In het geval van de band waarmee Tim De Graeve zich omringde om zijn meest recente plaat Elsewhere bound te maken, klopt die eenvoudige optelling niet. 1 plus 8, dat klonk in de Handelsbeurs alsof Tiny Legs Tim de hele bigband van Lady Linn overgekocht had. Steven Troch op harmonica, Luk Vermeir aan de piano, Tom Callens saxofoon, Marie-Anne Standaert trompet, Marc De Maeseneer tenor-sax. Voeg daar nog Filip Vandebril (contrabas), Amel Serra Garcia (percussie) en Frederik Van Den Berghe drums aan toe en het podium is gevuld.

Een mens zou denken dat Tiny Legs Tim de set meteen zou inzetten met het toch redelijk stomende titelnummer Elsewhere bound, maar dat spaarde hij op voor later in de set. De Graeve verwelkomde de bluesfans (met een sterke delegatie vanuit blues- en rootscafé Missy Sippy) met Stepping up, het titelnummer van zijn gelijknamige derde plaat, waarvan hij nog meerdere nummers zou brengen, waaronder Keep me satisfied, en een door Tom Callens van nieuwe arrangementen voorzien Heart of the city en Walk with the devil. Dat nummer speelde hij als allerlaatste nummer, nadat het publiek hem had teruggeroepen. 

Stepping up zorgde op de eerste rijen van de zaal al meteen voor flink wat bewegingswerk met de hoofden en de heupen, en dat bleef zo bij zowat alle uptempo nummers. De veel ruimere bezetting, en zeker de blazerssectie, geven de nummers meer body en swing, en halen ze weg van de traditionele oude blues, die zich wel eens durft beperken tot ochtendlijk geklaag van een muzikant die vaststelt dat zijn kop pijn doet. Door de drank. En zijn hart bloedt, omdat zijn lief ervandoor is. 

Op Elsewhere bound gaat het ook over de liefde, en het gebrek er aan. De Graeve gaf het publiek ook mee dat de nummers van deze plaat wel heel persoonlijk zijn. 

De acht muzikanten bleven niet de hele tijd op het podium, de drie blazers mochten af en toe gaan rusten, en voor Nowhere my home, waren ze dan weer de enige drie begeleiders van De Graeve, die zich, zeker in een zaal als de Handelsbeurs zeer kwetsbaar opstelde. In zijn eentje op een oude Martingitaar uit 1943,. Enkel begeleid door drie blazers, die zo fijntjes subtiel speelden dat wie de ogen sloot zou kunnen denken dat hij alleen maar een blok- of dwarsfluit hoorde. 'Merci, tof om vast te stellen dat dit lukt in zo'n grote zaal', reageerde Tiny Legs Tim opgelucht en duidelijk blij. 

Nog eens, zonde dat er niet meer dan een paar honderd mensen kwamen opdagen voor deze Gentse bluesartiest, maar geen nood. Op 4 juli staat Tiny Legs Tim met zijn uitgebreide band op Gent Jazz, in de Garden Stage. En wie er dinsdagavond bij was, ging tevreden naar huis.

En ja, fotograaf Steven Hendrix had een reden om te titelen op Walter Van Beirendonck. Die ontwierp het pak van onze Belgische Eurosongkandidaat die het niet haalde. Tiny Legs Tim zat ook strak in het pak: eentje waarvan we aanvankelijk dachten dat hij het had meegebracht vanuit de Verenigde Staten, maar dat dachten we dus fout. "Het is speciaal op maat gemaakt, door de Gentse Ellen Kromhout, onder het label Miss Kromwood. Ze gebruikte daarbij elementen die ook terug te vinden zijn op het artwork van Elsewhere bound" aldus Tiny Legs Tim. Zo zie je maar, ook in de blues wordt er nagedacht over de dingen.

www.tinylegstim.com en www.singmytitle.com en www.gentjazz.be

 

Door Rudy Tollenaere, foto Steven Hendrix