Fifty Foot Combo bevestigt 25 jaar oude livereputatie op vet verjaardagsfeest

Gent - De Gentse band Fifty Foot Combo surft al 25 jaar op een rockabilly vetkuifgolf van scheurende gitaren en exotische deuntjes. Op een kwarteeuw bouwde Fifty Foot Combo niet alleen stevige live reputatie op, maar veroverde ook het een patent op de overweldigende Monstrophonic Sound. Geen wonder dat het verjaardagsfeestje met mooie muzikale gasten als Reena Riot vrijdagavond in de balzaal uitverkocht was.

In de beginjaren waren ze met drie en speelden ze kleine zaaltjes in alle uithoeken van Vlaanderen met hun surfmuziek plat. De nog levendige getuigen van die optredens herinneren zich naast de drie gemaskerde founding fathers van Fifty Foot Combo zeker nog de schaars geklede meisjes die zich dansend vergrepen aan een lekstok.

Palmboom
De danseresjes zijn er deze keer niet bij. En toch staat het podium aardig vol. Vele ogen zijn gericht op Sandra Hagenaar. Ze lacht en danst als een 70’s promomeisje dat orgels aan de man moet brengen. De Brusselse en haar hammondorgel zijn de exotische toets in een verder ruige setting. We zouden liegen. Op de achterste linie doet de gemaskerde Jesse ’Bongoman’ Roosen ook wel hier en daar een palmboom wiegen.

Dikke Dennis
Lang duurt het niet vooraleer het publiek in extase gaat en de rondvliegende bierbekertjes de airco een handje toesteken. En net voor we misschien beginnen denken dat we toch eventueel een zanglijntje missen, komt Dennis Hendrik Overweg aka Dikke Dennis op, de mascotte van de bevriende Nederlandse band Peter Pan Speedrock. Hij schreeuwt een Nederlandstalige versie van ‘Wild Man’ uit zijn kolossale lijf en daar worden we alleen maar wilder van.

Rock Chick
Er wordt ook echt gezongen vanavond. Rock chick Reena Riot mocht mee een kaarsje uitblazen . “Some people think little girls should be seen and not heard”, waarmee ze een cover inzet van jaren 70 punkband X-Ray Spex en dat met een sexy grain in haar stem. Ze vult zo hard aan wat we al eens missen bij Fifty Foot Combo.

Moshpits en crowdsurfen
Het publiek, voor wie het eigenlijk een reünie van weleer is, amuseert zich de pleuris. De Monstrophonic Sound van Fifty Foot Combo smeekt om crowdsurfers en moshpits. Het publiek lijkt zo hongerig dat bassist Jens De Waele zijn gitaar in het publiek smijt. Gitarist Steven Gilles wordt dan weer met gitaar en al op handen gedragen. Alles kan en mag bij Fifty Foot Combo. Even komt een dame in het rood het podium op en toont haar 'moves'. De band kijkt nauwelijks op alsof ze een deel van de act is. 

Het moet gezegd, die mannen mogen er nog 25 jaar 'garage en surf" aanbreien. Of ze het energiepeil van hun optredens zo hoog kunnen houden is nog maar de vraag, maar bad ass mother fuckers zijn ze voor het leven. 

 

Door Klaas Vandromme, Foto's: Steven Hendrix
AANGERADEN