Gelauwerd theatergezelschap Ontroerend Goed van de planken naar het papier

Gent - Na het boek All work and no plays uit 2014 waarin het Gentse theatergezelschap Ontroerend Goed blauwdrukken bijeenbracht van negen theaterperformances, stelde het gezelschap in de foyer van de theaterzaal van Vooruit nu Pieces of work voor. Pieces of work bevat het materiaal van de vijf latere voorstellingen. Artistiek leider Alexander Devriendt stelde Pieces of work voor, terwijl hij dochtertje Madonna in zijn armen wiegde.

Charlotte De Bruyne, actrice bij Ontroerend Goed, maar ook de partner van Devriendt, las een stukje uit het boek voor. Al kende ze haar tekst van buiten en kon ze hem, net als in het stuk Are we not drawn onward to new era, achterstevoren vertellen. Ontroerend Goed kreeg voor dat stuk, dat overigens al dateert uit 2015,  op het recente Edinburgh Festival Fringe nog de First Fringe Award.

Het zou ongepast zijn om aan Devriendt te vragen waar hij nu het meeste trots op was: op zijn dochter Madonna, of op het boek. Het feit dat hij zijn twee maanden jonge dochtertje naar de boekvoorstelling meebracht en haar nagenoeg de hele tijd in de armen hield, ook tijdens zijn speech, zegt veel. Zaterdag vertrok Alexander Devriendt overigens naar China waar hij in Shanghai audities organiseert voor een Chinese adaptatie van £¥€$. “Toch wel een beetje spannend, ik ben benieuwd hoe het stuk, dat er in het voorjaar van 2020 gespeeld wordt, daar zal ontvangen worden” aldus Alexander Devriendt.

Dat Pieces of work voorgesteld werd in de foyer van de theaterzaal van de Vooruit hoeft niet te verbazen. De Vooruit is dezer dagen de uitvalsbasis voor het Theaterfestival, en Ontroerend Goed is nog tot eind 2021 ‘artist in residence’ in Vooruit. Zowat alle stukken van Ontroerend Goed beleefden hun première in de Vooruit, en begin april zal dat ook het geval zijn met de nieuwe productie Every word was once an Animal.

“Ik hou van het uitgeven van boeken, omdat het zowat de groteske illusie van onsterfelijkheid in zich draagt”, zo begon Franky Devos, algemeen coördinator van Vooruit zijn speech. Devos maakte van de gelegenheid gebruik om een nieuw boek over de hedendaagse architectuur bij Vooruit aan te kondigen. Devos sloot zijn speech af met een quote uit de State of youth die de Gentse actrice met Braziliaanse roots, Luanda Casella, de dag ervoor uitsprak naar aanleiding van het Theaterfestival: "Lees. Lees en beschouw dat als een daad van weerstand. Lees. Lees het ene boek na het andere…. Wees nieuwsgierig”.

Joeri Smet, acteur bij Ontroerend Goed, en samensteller van het boek, herhaalde de doelstelling van het boek: “Dit boek is een manier om op een andere manier iets met theater te doen”, had Alexander Devriendt eerder al gezegd. Smet voegde daar nog aan toe dat het boek voor andere gezelschappen een uitdaging kan zijn om theater dat niet altijd in tekst kan omgezet worden, op een andere manier een langer leven te laten leiden. Het boek bevat ook nogal wat fotomateriaal en in inleidende stukken wordt de filosofie van waaruit de stukken ontstaan zijn toegelicht.

“Van het eerste boek All work and no plays dat in 2014 uitgegeven werd verkochten we meer dan 1.000 stuks en moesten we een tweede druk laten doen” vertelt David Bauwens, zakelijk leider van Ontroerend Goed. “En die verkoop gaat gestaag voort, zonder echte pieken. Het blijft natuurlijk een boek voor een nogal specifieke doelgroep, en dat in acht genomen is 1.000 exemplaren toch een mooi aantal.”

Pieces of work. Ontroerend Goed. 366 blz. Oberon Books. Te koop via deze link. en aan de balie van de Vooruit.

 

 

 

Door Rudy Tollenaere, foto Steven Hendrix
AANGERADEN