Batacratie, partij waar leden alles voor het zeggen hebben, neemt toch niet deel aanverkiezingen

* Foto: FVV

Gent - Batacratie, de politieke partij van vzw CirQ, komt niet op tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Dat maakt CirQ maandag bekend in een persbericht. “Als we onze beloften willen waarmaken, moeten we er meer werk in steken dan we in de praktijk kunnen.”

"We denken dat Batacratie een waardevolle aanzet is om een aantal problemen op te lossen. Maar toch gaan we er niet mee naar de verkiezingen ... Maar Batacratie staat of valt met het engagement van de initiatiefnemers, en als we al onze beloften waar willen maken, moeten we er meer werk in steken dan we in de praktijk kunnen. Als het is om het half te doen, en één keer te stunten maar het daarna te zien verwateren, doen we het liever niet."

Met deze mededeling maakte CirQ maandag bekend dat ‘Batacratie’ toch niet deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. De politiek partij van de Gentse vzw werd twee maanden geleden gelanceerd in het stadhuis. Toen, en ook tijdens de Gentse Feesten, herhaalden Xavier Cloet en Sandra Heylen van CirQ verschillende keren dat ze zouden opkomen.

Inspraak

Bij Batacratie draaide alles rond meer inspraak. De gemeenteraadsleden zouden geen opinie hebben. Alles zou worden beslist door de leden via meervoudig stemrecht: voor sommige domeinen zouden sommige mensen meer stemgewicht krijgen. Elk probleem moest ook bevattelijk worden uitgelegd, zodat mensen het begrijpen en er genuanceerden over nadenken.

Dat sloeg duidelijk aan want tijdens de Gentse Feesten haalde de partij voldoende stemmen om te kunnen deelnemen aan de verkiezingen. “We verzamelden handtekeningen genoeg om voor de gemeenteraad op te komen in Gent, en konden in alle Vlaamse provincies een provincieraadslijst indienen. We spraken met verrassend veel mensen die geïnteresseerd waren om mee te werken, zelfs om op een lijst te staan. Het was duidelijk dat we een gevoelige snaar raakten”, zegt CirQ.

Schenen schoppen 

Wat nu? CirQ heeft naar eigen zeggen veel geleerd: “Niet in het minst dat je niet aan partijpolitiek hoeft te doen om op het debat te wegen. Cirq moet doen waar het goed in is: kietelen, prikkelen, lastige vragen stellen, schenen schoppen, subversief blijven. Batacratie is op zich geen burgerinitiatief, maar het zal burgers tot initiatief inspireren. De vele kandidaat-batacraten die intekenden op onze lijsten roepen we op om zich te organiseren. Blijf aan politiek doen. Met oog voor nuance. Van onderuit.”

Door Sander Luyten