Stad haalt kerstverlichting van stal en dat levert al mooie plaatjes op

  • De kerstverlichting wordt opgehangen en hier en daar al getest
Gent - Op verschillende plaatsen in de stad zijn arbeiders begonnen met het ophangen van de traditionele kerstverlichting. Hier en daar wordt de verlichting al getest en dat levert mooie plaatjes op. Net zoals vorig jaar maakt de Stad daar ruim 400.000 voor vrij.

De eindejaarsperiode is in zicht, dus wordt de kerstverlichting van stal gehaald. Op diverse plaatsen in de stad hebber arbeiders de verlichting al opgehangen, onder meer in Onderbergen en in de Brabantdam. Op 30 november om 18 uur wordt alle verlichting aangestoken. Grote kerstboom en 3D-boomNet zoals vorig jaar investeert het stadsbestuur daar iets meer dan 400.000 euro in.

“Dat is niet te veel”, zegt schepen van Middenstand Christophe Peeters (Open VLD). “Daarin zitten huur, ophangen, opslag en verbruik. Vooral de manuren om alles op te hangen zijn duur. Het verbruik is door de ledverlichting niet meer dan 7.000 euro.”

Nieuwigheden

Elk jaar evalueert Puur Gent, de organisatie die de middenstand in Gent moet promoten, de kerstverlichting. Nieuwigheden dit jaar zijn onder meer een grote kerstboom op het kruispunt van de Lange Violettestraat en de Brusselsepoortstraat, een 3D-boom in de Kouterdreef, nieuwe verlichting aan Joremaaie, negen kleine kerstbomen aan de reling van de Kraanlei en grote 3D-ballen aan de boom op het kruispunt van de Limburgstraat en het ­Maaseikplein.

Op de Vrijdagmarkt komt aangepast verlichting in de bomen. “Daarvoor hebben we samengezeten met de handelaars”, zegt Peeters. “De gevelverlichting op het plein is nogal fel, dus moest de verlichting worden aangepast.”

In Gent moeten handelaars niet meebetalen voor de kerstverlichting. Het bedrijf Licht en Sfeer is verantwoordelijk voor de verlichting. De toewijzing gebeurde via een raamcontract uitgeschreven door Eandis. 

Door Sander Luyten
VOOR ABONNEES