Gentse parket wil Tsjech in de cel voor heling dure koersfietsen via Facebook

* Foto: *

Gent - Een Gentse Tsjech riskeert tien maanden cel voor de heling van dure koersfietsen. De zaak kwam aan het licht toen hij de rijwielen tegen een spotprijs aanbood op Facebook.

“De gemakkelijkste verdediging is de waarheid spreken, maar dat is meneer duidelijk niet van plan.” Dat zei het openbaar ministerie donderdagochtend in de zaak van een Gentse Tsjech. De man wordt verdacht van de heling van dure koersfietsen. Hij werd eerder al 32 keer veroordeeld door de politierechtbank. 

De zaak kwam aan het licht dankzij alerte Facebook-gebruikers. Die zagen dat de Tsjech dure koersfietsen verkocht tegen spotprijzen. “Hij bekende bovendien dat de fietsen gestolen waren”, zegt het openbaar ministerie. “Toen Facebook-gebruikers zeiden dat hij moest stoppen met gestolen fietsen te verkopen, zei de man “Ja, maar ander persoon ook stoppen”.”

Fietskaders spuiten

De politie trof 16 fietsen aan in en rond de woning van de beklaagde. “Een van zijn kompanen was bezig met fietskaders te herspuiten”, zegt het openbaar ministerie. “Zijn uitleg is dat mensen een mooie fiets willen. Helaas kunnen we de diefstal van de fietsen niet honderd procent bewijzen, maar de heling is duidelijk.”

De Tsjech riskeert tien maanden cel en een boete van 1600 euro. Hij ontkent elke betrokkenheid: “Ik heb die fietsen gekocht op de rommelmarkt. Als ik ze gestolen had, zou ik ze toch niet op internet aanbieden. Ik heb diabetes en vier kinderen en had wat geld nodig”. De beklaagde beweerde van alle fietsen aankoopbewijzen te hebben, maar van de fietsen die nog niet zijn verkocht, legde hij de bewijzen niet voor.

Op 22 november doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.

Door Sander Luyten
VOOR ABONNEES