Davidsfonds organiseert lezing over de Armeense genocide, de voorloper van de Holocaust.

Veurne - De Armeense genocide eiste 1,5 miljoen levens en wordt ook wel 'de vergeten genocide' genoemd, te meer omdat Turkije nog steeds druk uitoefent op andere landen om de volkerenmoord niet officieel te erkennen. De Armeense genocide legde de basis voor de uitroeiingstechnieken van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.

Het Davidsfonds organiseert op 22 oktober een lezing over de Armeense genocide, ook wel 'de vergeten genocide' genoemd. De volkerenmoord vond tussen 1915 en 1923 plaats in het Ottomaanse Rijk (in de regio die nu Turkije is) ten tijde van het regime van de Jonge Turken en kostte het leven aan 1,5 miljoen christelijke Armeniërs. De genocide verliep in twee fasen. Enerzijds het grootschalig doden van de mannelijke bevolking. Anderzijds het deporteren van vrouwen, kinderen, ouderen en zieken. Zij moesten op dodenmars doorheen de Syrische woestijn. Ze kregen geen toegang tot water en voedsel en werden onderworpen aan diefstal, verkrachting en moord. De Armeense genocide wordt gezien als een van de eerste moderne genocides, vanwege de georganiseerde wijze waarop de moorden werden uitgevoerd. Daarom wordt het ook de voorloper van de Holocaust genoemd. De nazi's zouden er enkele decennia later precies dezelfde uitroeiiingstechnieken op nahouden.

Na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk werden Turkije en Armenië buurlanden met gesloten grenzen. Turkije oefent nog steeds druk uit op andere landen om het bestaan van de genocide te ontkennen of toch in elk geval niet te bevestigen. Daarom is de Armeense genocide in onder meer de Verenigde Staten nog steeds niet officieel erkend. De ontkenning van de volkerenmoord zit diepgeworteld in de Turkse samenleving. In 1981 nam Turkije het officiële standpunt in dat er geen sprake kon zijn van genocide, maar van geweldsuitbarstingen. Tegenwoordig is in de Turkse wet vastgelegd dat het strafbaar is om te spreken over de Armeense genocide.

De lezing wordt verzorgd door Luc Declerck en vindt plaats op dinsdag 22 oktober om 20u in het Spaans Paviljoen, Ooststraat 2 in Veurne. Leden van het Davidsfonds betalen €6, niet-leden €8.

 

Door Saskia Meysman
AANGERADEN
Meest recent